Foto: Emil Larsson/SVT

Många bolag utsätts för brottslighet – överväger lägga ner sin verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Brott mot företag är ett allvarligt problem som kan leda till att företag väljer att lägga ned sin verksamhet, det menar intresseorganisationen Företagarna.
– Jag kommer sluta polisanmäla, det händer ändå inget, säger företagaren Ejdar Gokturk.

I centrala Uppsala driver Ejdar Gokturk en liten skivbutik sedan över 20 år tillbaka. Flera gånger har han utsatts för både stöld, skadegörelse och inbrott.

Hittills har han polisanmält den brottslighet som drabbat honom, men nu har han bestämt sig för att sluta med det.

– Om det händer igen kommer jag inte göra någon anmälan, utredningarna läggs ändå bara ned. Jag är besviken, säger han.

Överväger att bomma igen

Ejdar är långt ifrån ensam om att som företagare utsättas för brott. En enkät från intresseorganisationen Företagarna visar att 348 av nästan 1000 bolag som valt att svara, har utsatts för brott de senaste fem åren.

Det handlar bland annat om inbrott, skadegörelse, stöld och bluffakturor.

– Många överväger att bomma igen på grund av den här brottsligheten, säger Pontus Lindström som är brott- och säkerhetsexpert på Företagarna.

Värre på landsbygden

I enkäten syns tendenser som pekar på att företag på landsbygden är mer benägna att lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet, än vad företag i storstäder är.

Företagarna säger att det hänger samman med en mer eller mindre obefintlig polisnärvaro.

– Konsekvenserna av att företag tvingas lägga ner innebär en ond sprial. Samhällsservicen minskar, arbetstillfällen försvinner och risken är att utanförskapet på landsbygden ökar ytterligare, säger Pontus Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.