C är det parti som har fått flest kandidater, medan MP har tappat flest. Foto: Jessica Gow/TT

Kartläggning: Miljöpartiet tappar flest kandidater till andra partier

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara väljarna som byter parti mellan valen. Drygt 1 100 av de som kandiderar i höstens val ställde upp för ett annat parti i det förra valet. Miljöpartiet är det riksdagsparti som tappat flest kandidater – och Centerpartiet det parti som lockat flest partibytare. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

I SVT:s kartläggning ingår sammanlagt 31 279 personer som kandiderade i något av valen 2014 och som kandiderar även i år. 3,5 procent av dessa eller 1 115 personer kandiderar i år för ett annat parti än de gjorde i förra valet. Siffrorna överraskar statsvetaren Tommy Möller.

– De är mycket intressanta, jag skulle säga att det är anmärkningsvärt många kandidater och det visar ju att det inte bara är väljarna som är trolösa. Även bland partiernas företrädare är det många som har en ganska svag partiidentifikation, lojaliteten med det parti man företräder är inte så stark som den borde vara, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Val 2018 – #dinröst

C lockar många partibytare – MP tappar

Om man tittar närmare på hur partibytarna rör sig så har nästan samtliga riksdagspartierna en utveckling där det är fler kandidater som bytt till ett annat parti än som tillkommit från ett annat.

Det är bara hos Sverigedemokraterna och framförallt Centerpartiet där fler har bytt till partiet än som bytt ifrån partiet. Centern har fått 128 av partibytarna och tappat 53, det kan jämföras med Miljöpartiet som bara fått 11 av dem och tappat 85 av kandidaterna.

– Huvudförklaringen där är väl att Miljöpartiet haft stora interna problem som en konsekvens av alla kompromisser som har ingåtts i regeringen. För Centerpartiet är det omvänt, det är det parti inom alliansen som har stuckit ut och haft en positiv utveckling under perioden,  säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Om man tittar närmare på hur partibytarna rör sig så har nästan samtliga riksdagspartierna en utveckling där det är fler kandidater som bytt till ett annat parti än som tillkommit från ett annat. Foto: SVT

Visar på problem hos partier

Men utvecklingen när det gäller partibytandet bland riksdagspartierna är väldigt annorlunda jämfört med hur situationen var mellan de två senaste valen. Det gjordes totalt något färre byten av kandidaterna då, 1 127 stycken, men då var det istället Miljöpartiet som hade störst ökning av partierna med 37 fler kandidater än vad de tappade och Centerpartiet som tappade 38 fler än de som tillkom.

Tommy Möller tycker att resultatet i undersökningen avspeglar den stora förändring som skett inom partierna och tror att siffrorna hade sett helt annorlunda ut om man gått längre bak i tiden.

– Tidigare hade partierna stor framgång när det gällde att få fram en ideologisk samsyn hos anhängarna. Om man inte lyckas med det från partiernas sida blir det problematiskt för partierna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Så har kartläggningen gått till

SVT har jämfört alla kandidaterna som fanns på valsedlarna 2014 med de som just nu finns på valsedlar för valen 2018. Oavsett kommun-, landsting- och riksdagsval, och oavsett vilken plats de stod på.

SVT har jämfört de kandidater som fanns i våra databaser, sammanlagt cirka 54 800 individer för 2014 och 54 900 individer för 2018.

Drygt 31 600 återfanns i båda databaserna. För de individer som kandiderar för olika partier i olika val har vi tagit bort så att vi bara räknar varje person en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet