Manlig svett gör kvinnor glada

Publicerad

De flesta djurarter använder sig av speciella dofter, så kallade feromoner för att kommunicera. Men huruvida vi människor gör det har forskarna bråkat om i många år.

Under tiden har doftindustrin marknadsfört dofter som ska göra oss oemotståndliga.

Feromoner produceras i körtlar i exempelvis armhålan och i könsorganen. De gömmer sig i svettdoften och har ingen egen lukt som vi märker, men vi känner av dem och vi påverkas.

Forskarna överraskade över resultatet
-Man kan känna en plötslig attraktion till någon som om man tittar på de enskilda detaljerna så kanske det är ingenting hos den här individen som tilltalar en, säger Johan Lundström, forskare vid Uppsala universitet till Rapport.

Han har undersökt hur kvinnor reagerar på ett specifikt ämne i manlig svett. Kvinnorna stimulerades med mycket små mängder, så små att de inte var medvetna om dess närvaro. Forskarna blev överraskade över resultatet av studien:

-De kände sig mer alerta, de kände sig mer glada, allmänt positiva och de kände sig specifikt mer fokuserade, berättar Johan Lundström.

Kan ge nya typer av mediciner
Det här kan innebära att vi får en ny typer av mediciner som intas med nässpray och överförs via luktnerven upp till hjärnan. I dag tas de flesta mediciner i tablettform, vilket innebär att man måste ta en relativt stor dos för att uppnå önskad effekt.

Forskningen visar också att kvinnor som äter p-piller i mindre utsträckning känner doften av män än kvinnor som inte äter p-piller, något som kanske kan förklara en del skilsmässor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer