Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att kunna sätta en människa på Mars behöver Nasa utveckla rymddräkterna, enligt deras forskningschef på Mars, David Beaty. Foto: Mikael Eriksson/NASA

Människa på Mars ett dyrt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Apollo-projektet som satte en människa på månen kostade 4 procent av USA:s BNP. Att sätta en människa på mars är ett lika djärvt uppdrag som kommer att kräva lika stora resurser, säger David Beaty, Nasas chef för Mars-utforskning till SVT Nyheter.

En biljett tur och retur till den röda planeten skulle gå loss på motsvarande 8000 miljarder kronor i dagens pengar. Varför åka dit?

– För att söka svaret på frågan om vi är ensamma därute, svarar Nasas chef för Mars-utforskning David Beaty kort.

Vad talar för att finna det på mars?

– Mars har en tidig historia som liknar jordens. Mycket vatten, gamla floddeltan, sediment. Mars hade tidigare – precis som jorden i dag – vatten, rätt temperatur och näring. Vid en tidpunkt förlorade Mars sitt vatten, det sveptes med i en solvind. Om liv kunde starta här på jorden, varför skulle inte liv också kunnat uppstått där tidigare?

Så du hoppas att man ska hitta rester av gammalt liv, eller existerande liv på mars?

– Både och!

Givet att det finns pengar och politisk vilja för att få iväg människan till Mars, hur lång tid innan första bemannade färden åker iväg från jorden?

– Om tretton-femton år, om vi får ihop regeringar och rymdstyrelser från flera länder att samarbeta så man kan börja jobba på de utmaningar som finns för att göra det möjligt.

Vilka är då utmaningarna?

I videoklippet ser du Nasas Mars-utforskningschef David Beaty lista de 3 saker som måste fixas för att lyckas sätta människor på Mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer