”Människor paralyserade av hornen som går dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Tålamodet för coronademonstrationerna i Kanadas huvudstad börjar ta slut. Frilansjournalisten Ludvig Drevfjäll beskriver en stadskärna lamslagen av lastbilar som går på tomgång och tutar.

– Ironiskt nog har protesterna bidragit till att staden inte gått att öppna.

Demonstrationerna lyckades under kort tid samla både människor och pengar. I Kanadas huvudstad Ottawa har protesterna pågått sedan i fredags och invånarna har svårt att leva ett vanligt liv.

– Människor säger att de har PTSD. De har blivit paralyserade av hornen som går dygnet runt, säger frilansjournalisten Ludvig Drevfjäll.

Coronapandemin

Allmänt missnöje

Demonstrationerna började med lastbilschaufförer vände sig mot kravet på karantän för ovaccinerade förare som återvänder efter att ha korsat gränsen till USA. Nu står det dock allt mer klart att det handlar om ett allmänt missnöje mot regeringen, blandat med konspirationsteorier mot coronavaccinet.

– Det finns en hel del högerextrema element som har ställt sig i förgrunden för de här protesterna.

Protester hindrar lättnader

I Kanada råder munskyddskrav i alla offentliga miljöer men restriktionerna i landet har lättats i takt med att allt fler medborgare har vaccinerats. De pågående protesterna gör dock att restriktionslättnader har fått vänta. Gym och restauranger som skulle fått lättnader denna vecka har inte kunnat öppna.

– Det är för många demonstranter som har varit inne i butiker och trakasserat servicepersonal. De har till exempel sagt att ”vi har rätt att gå in här utan några munskydd – vem är du som ska komma och kräva att vi ska ha dem på oss”, säger Ludvig Drevfjäll.

Enligt Reuters har demonstranterna inga planer på att lämna huvudstaden förrän regeringen slopat de nuvarande vaccinbestämmelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet