”Marginell påverkan på SD-väljare”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om Sverigedemokraten Marcus Wiechels rasistiska uttalanden på Facebook kommer inte ha någon större påverkan på väljarna, menar statsvetaren Marie Demker.

Markus Wiechel tog plats i riksdagen i slutet av november förra året efter att partikamraten Lars Isovaara tvingats avgå på grund av rasistiska påhopp.

Att efterträdaren Wiechel nu anklagas för liknande uttalanden är besvärande för partiledningen, men inte av samma dignitet som tidigare skandaler, menar Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Det har ingen eller marginell påverkan på sympatisörerna, säger hon.

”Ingen politisk arena”

– Det rör sig om en enskild person, det skedde för ett bra tag sedan och det är i ett medium som riktar sig till avgränsad publik, det var inte en politisk arena.

– Sedan är Sverigedemokraternas sympatisörer inte särskilt känsliga för den här typen av uttalanden. I och med att vi också haft den så kallade ”järnrörsskandalen” så har man redan fyllt kvoten med dem som kan tänkas skrämmas bort.  

– Det här är en mycket mindre sak än det som hände på Kungsgatan, säger Marie Demker.

Enligt flera opinionsundersökningar har väljarna inte påverkats särskilt mycket av av ”järnrörsskandalen” på Kungsgatan. SD ligger fortfarande stadigt runt 10 procent. Det är väljare från andra partier som SD eventuellt går miste om, menar Marie Demkert.

– Presumtiva sympatisörer, det är de som i första hand kan tänkas dra öronen åt sig.

Hur tror du reaktionerna är internt i SD?

– Man får ju skott på sig hela tiden, så det är illa. Som Sverigedemokrat finns det en misstanke redan från början om att man inte är så antirasistisk som Jimmie Åkesson säger att man vill vara. Det är därför man kommunicerat att man har nolltolerans och då måste hela tiden försvara sig. Och det är inget partiledningen längtar efter, säger Marie Demker.

Kollegan Henrik Oscarsson, också professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Sverigedemokraternas ställning i riksdagen försvagas av den här typen av uttalanden.

– Fortsätter det här riskerarSverigedemokraterna att gå ytterligare en ökenvandring i riksdagen efter valet2014 eftersom det minskar deras möjligheter att samarbeta med andra partier.

– Det är väl Jimmy Åkessons mål att förändra bilden av partiet. Och varje gången sån här sak händer så blir det väldigt svårt. Bilder av Sverigedemokraternasom parti cementeras fast och det blir en låsning som är svår att komma ur, säger Henrik Oskarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.