Marinette Nyh Radebo och Peter Hultqvist på Folk och försvars rikskonferens. Arkivbild. Foto: TT

Försvarministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo bröt mot de etiska riktlinjerna

Uppdaterad
Publicerad

Försvarminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare bröt mot de etiska riktlinjerna.

Det konstaterar försvarsdepartementet när de nu granskat ärendet som ledde till Marinette Nyh Radebos avgång förra veckan.

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo avgick i förra veckan efter kritik. Dagens Nyheter publicerade en serie artiklar som om hennes kopplingar till försvarslobbyism som föranledde hennes avgång. DN berättade då bland annat att hon hjälp en lobbyorganisation för säkerhetsföretag med påverkansarbete mot riksdagen samtidigt som hon varit försvarsministerns pressekreterare.

Höll föredrag om påverkan

Vid ett tillfälle ska hon också ha hållit ett föredrag om olika politikers drivkrafter och hur de går att påverka, rapporterar DN.

I DN:s artiklar har det också beskrivits hur hennes eget konsultföretag, som hon skrev över på familjemedlemmar i samband med steget in i regeringskansliet, har fortsatt verksamheten. Först i somras lades det ner.

Försvarsministern Peter Hultqvist kommenterade hennes avgång i fredags och sade då att han respekterade hennes beslut att lämna sin post.

Bröt mot riktlinjerna

När hon avgick menade hon själv att hon inte ansett sig ha gjort något fel, enligt TT. Men nu säger försvarsdepartementet att hon genom sitt handlande har brutit mot regeringskansliets regler. Så här skriver kansliet i ett mejl till SVT Nyheter:

”Försvarsdepartementet har tittat på frågan och fört samtal med medarbetaren om de uppgifter som framkommit i media.

Försvarsdepartementet kan konstatera att medarbetaren när det gäller två frågor, dels det föredrag som hon hållit 2015, dels hur hon avvecklade sitt engagemang i företaget samma år, har agerat på ett sätt som inte är i linje med regeringskansliet etiska riktlinjer.

Medarbetaren har därefter kommit fram till att omgående avsluta sin anställning.”

SVT Nyheter har försökt nå Marinette Nyh Radebo för en kommentar utan att lyckas.

Peter Hultqvists pressekreterare meddelar att försvarsministern inte har möjlighet att lämna någon kommentar i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.