Foto: TT

Mattias Karlsson polisanmäls igen

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen Mattias Karlsson polisanmäls återigen efter att felaktigt ha hängt ut två personer som ”illegala invandrare” i ett Facebookinlägg.

– Vi anser att gärningen är brottslig och bör falla under allmänt åtal, säger advokat Viktor Banke som företräder 17-åriga Fatemeh Khavari som står bakom anmälan.

Redan under onsdagen polisanmäldes Karlsson av en av de två uthängda personerna. Under torsdagsförmiddagen polisanmäldes han även av den andra personen som syns i inlägget, 17-åriga Fatemeh Khavari.

– Vi har tillsammans gått till polisen och lämnat in en polisanmälan för förtal alternativt grovt förtal. Vi tycker att det är viktigt att saken prövas, säger advokaten Viktor Banke till SVT Nyheter.

”Vistas här illegalt och borde utvisas”

Det var i tisdags som Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, postade ett Facebookinlägg på två unga personer som poserade på en bild tillsammans med en polis.

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och borde utvisas”, skrev Karlsson i texten som hörde till inlägget.

Sällan förtalsbrott leder till åtal

Även om polisen skulle bedöma att Mattias Karlssons inlägg utgör ett förtalsbrott är det inte säkert att det leder till allmänt åtal. Att en åklagare väcker åtal för förtalsbrott hör nämligen inte till vanligheterna.

Grundregeln är istället att den person som anser sig ha blivit utsatt får väcka så kallat enskilt åtal, det vill säga driva ärendet själv.

Undantag om personen är under 18 år

Det finns dock undantag till den regeln. Ett sådant är om om brottet riktar sig mot någon som är under 18 år.

Ett annat om det anses påkallat från allmän synpunkt – exempelvis om om det finns ett klart samhällsintresse av att brottet beivras.

Viktor Banke, som försvarar 17-årig Fatemeh Khavari, menar att det i fallet med Facebookinlägget finns ett sådant samhällsintresse.

– Det här är en typsituation som lagstiftarna har velat beivra. En person i maktställning ger sig på en ung person som inte kan försvara sig via digitala medier. Det här är så att säga ett brott i tiden.

SVT Nyheter har sökt Mattias Karlsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.