McDonalds stämmer tidigare vd – ljög och raderade bevis

Uppdaterad
Publicerad

Hamburgerkedjan McDonalds stämmer sin tidigare vd Steve Easterbrook, som fick sparken förra året på grund av en relation med en anställd. Enligt stämningen hade Easterbrook förhållanden med fler anställda än vad som tidigare varit känt.

De nya uppgifterna kom till bolagets kännedom förra månaden efter ett tips, rapporterar CNN. Och efter att ha granskat dem närmare fick internutredarna fram flera bevis i form av sms och mejl till Easterbrook med nakenbilder eller annat sexuellt innehåll.

Totalt rör det sig om ytterligare tre kvinnor som den tidigare vd:n ska ha haft en relation med. Enligt stämningen ska han även ha gett en av kvinnorna aktier i bolaget värda hundratusentals dollar.

Raderade sms

Innan Easterbrook tvingades bort vidhöll han att han endast haft en relation med en anställd, något som alltså bolaget nu hävdar är en lögn. Han anklagas dessutom för att ha försökt dölja förhållandena genom att radera sms och mejl.

Avslöjandet innebär att den uppgörelse som gjordes med vd:n, som fick behålla aktieinnehav och andra bolagstillgångar värda 42 miljoner dollar (ungefär 366 miljoner kronor), byggde på felaktiga grunder, enligt bolaget som nu vill hindra Easterbrook från att nyttja sina bolagstillgångar.

”Ett misstag”

I stämningen finns även ett krav på ekonomisk kompensation.

Easterbrook har ännu inte kommenterat utspelet från sin tidigare arbetsgivare. I ett internmejl i samband med sin avgång i fjol skrev han att relationen med den anställde var ”ett misstag” och att han delade styrelsens åsikt om att det ”är dags för mig att gå vidare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.