Varg Vikernes släpptes ur fängelse 2009 efter att ha suttit inne i 15 år för mordet på Øystein ‘Euronymous’ Aarseth, från bandet ”Mayhem”. Foto: Rustem Adagamov/Creative CommonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norrman gripen för massakerplaner

Publicerad

Norske Burzum-sångaren och högerextremisten Varg Vikernes har gripits i Frankrike, misstänkt för att planlägga en massaker.

Enligt mediebolaget RTL i Frankrike fattade polisen misstankar mot Vikernes, som är bosatt i landet, sedan de upptäckt att hans hustru nyligen köpte fyra skjutvapen. Hustrun är medlem i en skytteklubb och skaffade vapnen helt lagligt.

”Vet inte varför han gripits”

Vikernes har tidigare uttryckt förståelse för massmördaren Anders Behring Breivik, men han har också kritiserat Breivik för att denne mördade norska ungdomar.

I april lade han ut en kommuniké på sin hemsida där han uppmanade fransmän att rösta på det främlingsfientliga partiet Front National. Han har betecknat Norge som ”Europas sista sovjetstat”.

Varg Vikernes försvarsadvokat John Christian Elden, meddelar till tidningen Verdens Gang att han inte har fått någon ytterligare information om gripandet.

– Jag vet inte varför han har gripits. Jag avvaktar tills dess han eventuellt har behov av norskt bistånd, säger Elden till Verdens Gang.

Känd extremist

40-årige Vikernes, som betraktas som högerextremist, har tidigare mest varit känd som hårdrockmusiker och bisarr satanist. Han dömdes 1994 till 21 års fängelse för knivmord på en tidigare god vän samt för kyrkbränder.

Han rymde 2003 i samband med en permission, men fängslades igen efter en dramatisk biljakt. Vikernes släpptes 2009. Mordoffret var en musiker som spelat i samma band som Vikernes.

Han rymde 2003 i samband med en permission men fängslades igen efter en dramatisk biljakt. Han släpptes 2009.

Husrannsakan

På tisdagen pågick en omfattande husrannsakan på parets gård för att leta efter fler vapen och sprängämnen, uppgav franska medier.

Borgmästaren på orten konstaterar att man lagt märke till att han klär sig i militärkläder och gillar goth-musik, men att han verkligen skulle hysa planer på terrordåd ifrågasätts från flera håll, bland annat av författaren Didrik Søderlind, som har träffat Vikernes flera gånger och skrivit en bok om honom och musikmiljön runt honom.

Norsk säkerhetspolis vill inte uttala sig i ämnet eller uppge om norska myndigheter vidtagit några åtgärder med koppling till gripandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer