Skeppet Ocean Viking, med 83 migranter ombord, får tillstånd att gå i land i södra Italien. Foto: Renata Brito/AP, TT

Migrantskepp får lägga till i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italien har gått med på att låta räddningsfartyget Ocean Viking gå i land med 82 migranter i Lampedusa i södra Italien, uppger den franska hjälporganisationen SOS Mediterranée som kör båten.

”Ocean Viking har alldeles nyss fått instruktioner från samordningscentralen för sjöräddning i Rom att fortsätta till Lampedusa”, twittrar organisationen.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner skriver på Twitter att Italien, Frankrike, Portugal, Tyskland och Luxemburg har kommit överens om att dela upp migranterna mellan sig.

Beslutet att låta fartyget lägga till markerar en kursändring för Italien. Landets nya regering, som installerades i tisdags, har aviserat att den vill föra en mjukare migrationspolitik än vad som tidigare var fallet.

Landets förre inrikesminister, Legaledaren Matteo Salvini, drev under sina 14 månader på posten en hård linje mot invandringen över Medelhavet, och hade för vana att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.