Migranter i en båt på Medelhavet. Arkivbild. Foto: Fabian Heinz/AP/TT

Vägen över Medelhavet allt dödligare för migranter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet migranter som korsar Medelhavet till Europa har minskat dramatiskt när EU-länder täpper till vägen över. Men samtidigt blir färden över havet allt dödligare och FN efterlyser hjälp till dem som annars riskerar att dö på havet.

Det var en leende italiensk inrikesminister som i tisdags framträdde vid stängandet av flyktinganläggningen Mineo på Sicilien. Den var tidigare en av Italiens största med över 4 000 invånare, och Salvini som leder det högernationalistiska partiet Lega har fördömt det som ett fäste för brottslighet och prostitution.

– Det här var ett löfte som jag gav sicilianarna och italienarna, säger han, till nyhetsbyrån Reuters.

Stängningen har också stor symbolisk betydelse för Salvini, som byggt sin snabbt växande popularitet på en utbredd migrationskritisk opinion. Trots att antalet migranter som kommit till Italien hittills i år är långt mindre än i fjol, så har Salvini lovat ännu hårdare nypor mot migranternas båtar och frivilligorganisationers fartyg som hjälper dem.

Färre – men dödligare

Det totala antalet migranter som korsar Medelhavet har minskat drastiskt sedan 2015 då över en miljon människor kom till Europa den vägen, de flesta via den östliga rutten från Turkiet till Grekland.

I fjol kom totalt 116 647 personer enligt FN:s migrationsorgan UNHCR, och hittills i år är siffran nere på cirka 30 000.

Samtidigt blir färden allt dödligare. 2015 var det en migrant som miste livet per 269:e person som korsade havet. 2018 hade dödligheten femfaldigats, och hittills i år är det en för varje 45:e person som korsar havet som dör på vägen.

Förklaringen är enligt FN till stor del den skärpta bevakningen, som fått smugglare att ta större risker med båtarna för att undvika upptäckt.

FN vädjar om insatser

UNHCR framhåller att migrationsnivåerna nu är nere på samma nivåer som innan 2015, nivåer som europeiska länder kan hantera. Men det kräver enligt talesmannen Charles Yaxley både insatser för att rädda dem som drunknar på havet, och stöd till länderna dit migranterna anländer.

– Det är en hanterbar situation men det behövs nyktra insatser som först och främst ser det som en humanitär fråga, med räddandet av liv som sin kärnprioritet, säger han till SVT Nyheter.

Så många migranter korsar Medelhavet

Antalet människor som korsar Medelhavet på väg till Europa har minskat kraftigt sedan 2015. Antalet som mister livet ökade året därefter, men minskade sedan. Däremot ökar dödligheten, alltså hur många som dör i förhållande till hur många som når Europa. Här kan du se siffrorna år för år, utifrån FN-organet UNHCR:s siffror.

2015: 1 015 877 anlände och 3 771 människor miste livet, vilket innebär att 269 anlände för varje dödsfall.

2016: 363 425 anlände och 5 096 miste livet, vilket innebär 71 anlände för varje dödsfall.

2017: 172 324 anlände och 3 139 miste livet, vilket innebär att 55 anlände för varje människa som dog.

2018: 116 647 anlände och 2 275 miste livet. 51 personer anlände för varje dödsfall.

2019: (t o m 10 juli): 29 785 har anlänt hittills i år och 667 mist livet, vilket innebär att 45 personer anlänt för varje dödsfall. Källa: UNHCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.