”Jag tycker Sverige behöver bli bättre på att ta vara på den kompetens som man får”, säger Nouha Bazerji. Foto: Marco Nilson

”När vi kom fanns inte arabiska kanaler”

Uppdaterad
Publicerad

Nouha Bazerji kom till Sverige för 30 år sen – och var tvungen att lära sig svenska direkt. Hon tycker att Sverige måste bli bättre på att ta till vara på den kompetens som kommer till landet.

Vi besöker syriska riksförbundet när Orninakören har repetition. Nouha Bazerji kom till Sverige från Aleppo för 30 år sen. Hon tycker det känns bra att träffa och hjälpa andra syrier som kommit mer nyligen. Samtidigt fanns det fördelar, menar hon, med att vara en av de första som kom från Syrien. Hon tvingades lära sig språket snabbare.

– Skillnaden är att när vi kom så fanns det till exempel inte arabiska kanaler, det var inte mycket folk som pratade arabiska. Så för oss kändes det direkt att vi hade bara svenska språket att prata, berättar hon.

Sverige möts: Invandring

”Sverige behöver bli bättre på att ta vara på kompetens”

Hon jobbar på en förskola. I Syrien hade hon en agronom-utbildning. Hon känner många högutbildade syrier som kommit de senaste åren.

– Jag tycker Sverige behöver bli bättre på att ta vara på den kompetens som man får. Om man tänker att de ska integrera sig, självklart är det språket först, men sen borde man ta tillvara på deras kompetens.

Orninakören har repetition hos syriska riksförbundet. Foto: Marco Nilson

”Självklart att svenska folket reagerar”

Opinionen i Sverige blev länge gradvis mer och mer positiv till flyktingmottagande. Men efter flyktingkrisen 2015 så blev svenska folket mer negativa igen. Nouha Bazerji förstår det, även hon kände av att många kom samtidigt.

– Vi märkte det här. Eftersom det blir mindre chans att få jobb, svårare att få bostad, allt det här. Även med sjukvården, nu får man vänta lite längre tid hos läkaren. Allt det här påverkar svenska folket, och det är självklart att de reagerar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet