Flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland är överfullt. Foto: Anthi Pazianou/ TT

Asylansökningarna i Sverige minskar – men flyktinglägren på Lesbos förblir fulla

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som statsminister Stefan Löfven talar om en skärpt svensk flyktingpolitik hotar Turkiets president Erdogan med att ”öppna portarna” och skicka miljontals flyktingar till EU. Men redan nu vittnar volontärarbetare om hur flyktingläger vid porten till Europa svämmar över – medan asylansökningarna i både Sverige och EU minskar stadigt.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre, sa statsminister Stefan Löfven till Sydsvenskan i förra veckan.

Löfven menar att Sverige tar ett oproportionerligt stort ansvar i förhållande till övriga EU-länder, och att flyktingmottagandet har varit ohållbart i längden.

– Egentligen ska antalet asylsökande som kommer till Sverige motsvara vår del av EU, sa statsministern till Sydsvenskan. 

Asylansökningarna minskar

Efter rekordåret 2015 har antalet asylansökningar emellertid sjunkit för varje år – både i EU och i Sverige.

Mellan januari och september i år har 16 081 asylansökningar inkommit till svenska Migrationsverket. Samma siffra för motsvarande period 2015 var 73 103. År 2016 kom 22 278 asylansökningar in under samma månader och 2017 hade siffran minskat till 19 257. Siffran från 2018 ligger på samma nivå som årets ansökningar.

Erdogan hotar med flyktingström

Turkiet och EU har sedan 2016 ett flyktingavtal som i korthet innebär att Turkiet mot ekonomisk ersättning ska se till att migranter inte fortsätter vidare till Europa. Men samtidigt som flyktingpolitiken planeras att stramas åt ytterligare hemma i Sverige hotar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nu med att skicka miljontals syriska flyktingar till Europa. Hotet är ett svar på omvärldens kritik av landets offensiv i Syrien.

– Om ni försöker beskriva vår operation där som en invasion, så gör ni det lätt för oss, sa Erdogan i ett tal. 

Trots att färre söker asyl i EU fortsätter människor dö på medelhavet för att nå hit och flyktinglägren på den grekiska ön Lesbos är överfulla.

Volontär på Lesbos: ”Kryper på knäna”

Sofie Kilander har arbetat som volontär på Lesbos i omgångar sedan 2017. Hon tar emot båtar om nätterna och jobbar som lärare på en skola som ligger 2 minuter från flyktinglägret Moria, ett av tre läger på ön. 

– Det  är fler än vad det var när jag var här 2017. Nu är det runt 13 000 människor här, men Moria har kapacitet för ungefär 3 000 människor. Alla som inte får plats på lägret bor precis utanför på ett olivfält och organisationerna på plats kryper på knäna säger hon.  

Flyktingarna som befinner sig på Lesbos nu är främst från Afghanistan och Syrien, men många är också kurder och en del är turkiska politiska flyktingar.

– När jag kom hit för första gången pratade många om att ta sig till Sverige, men det gör de inte längre. Nu pratar folk mer om Kanada, Holland och Tyskland, säger Sofie Kilander.

Fakta: Asyl i Sverige och EU i siffror

Visa

EU:

Under rekordåret 2015 sökte 1 255 600 personer asyl för första gången i EU. 333 350 personer beviljades samma år skydd. Sedan dess har antalet förstagångsasylsökande sjunkit för varje år det finns tillgänglig statistik.

Förra året, 2018, sökte drygt 580 000 personer asyl i EU-länder för första gången, cirka 11 procent färre än 2017. Nästan 333 400 beviljades samma år asyl, vilket är nästan 40 procent färre än 2017. I slutet av året väntade 889 000 ärenden fortfarande på beslut.

Sverige:

Även i Sverige har antalet asylansökningar sjunkit för varje år sedan den stora flyktingströmmen 2015. Det året inkom 162 877 asylansökningar till Migrationsverket. 32 631 ansökningar beviljades av myndigheten samma år. Året därefter inkom 28 939 ansökningar och 67 258 personer beviljades asyl.

2018 sökte 21 502 personer asyl i Sverige. Samma år beviljades 11 217 ansökningar.

Mellan januari och september i år har 16 081 asylansökningar inkommit till Migrationsverket i Sverige. 4 815 ärenden har beviljats av myndigheten under samma period. Migrationsverkets senaste prognos för antalet asylsökande 2019 ligger på 21 000 personer.

Fotnot 1: Antalet personer som beviljas asyl är inte direkt kopplat till antalet som sökt asyl under samma period, utan ansökningar som inkommit tidigare ingår också i statistiken över avgjorda ärenden.

Fotnot 2: Det finns tre instanser för beslut i asylärendet: Migrationsverket, migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen. Siffrorna gäller enbart den första instansen, det vill säga Migrationsverket.

Källa: Migrationsverket, Eurostat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet