Militär kallas in för att släcka brand Foto: Scanpix

Svårsläckt torvbrand kan pågå länge

Uppdaterad
Publicerad

Branden på torvmossen vid Örkelljunga är envis och vägrar ge sig helt. Räddningstjänsten kommer att bevaka området fram till klockan 18 på söndagen, då även trafiken på vägen kommer att släppas på.

Närmare 500.000 kvadratmeter har brunnit sedan 14-tiden i fredags. Den eldhärjade mossen tillhör ett torvbrytningsföretag och branden tros ha startat bredvid företagets stora värdefulla maskiner.

– Troligen har den orsakats av en av maskinerna, säger räddningsledare André Bengtsson.

Den täta röken spred sig snabbt över E4 vid Skånes Fagerhult och snart stängde Trafikverket vägen i båda körriktningarna. Inte förrän tidigast på söndag kväll väntas trafiken släppas på igen.

– Fortsatt rök över vägbanorna är anledningen till att E4 måste hålla stängt, säger Beisi Sundin, kommunikatör hos Trafikverket.

När vägen väl öppnas kommer hastigheten att vara begränsad till 70 kilometer i timmen på en två kilometer lång sträcka vid trafikplatsen Skånes Fagerhult.

– Det beror på att viltstängsel måste lagas. Det har skadats i samband med branden, säger Beisi Sundin, kommunikatör hos Trafikverket.

Sänkt hastighet väntas råda under hela nästa vecka.

Utan vetskap

För att gå igenom hela mossen noggrant bildade räddningstjänsten ett slags skallgångskedja på lördagen.

-Vi gör allt vi kan för att hitta småbränder som vi inte känner till sedan tidigare. Det brinner utan vår vetskap på en del ställen, säger stabschef Carl-Henrik Holmgren till TT.

Spridningsrisken bedöms vara liten. Men läget är ändå inte helt under kontroll.

-Allt kan vända fort, säger Holmgren och förklarar att till exempel vinden snabbt kan ändra förutsättningarna.

Svår att upptäcka

Släckningsarbetet är svårt eftersom torvbränder söker sig ned under marken och i princip kan pågå hur länge som helst. I Sverige finns exempel där liknande bränder härjat i flera veckor.

-När glöden tagit sig ner i torven är den svår att upptäcka. Helt plötsligt kan det uppstå en brand, säger Petra Geistrand, brandingenjör hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Med hjälp av vattenbombar och tankbilar, som fyllt på vatten från en sjö i närheten, har en mängd brandmän försökt stoppa branden. Men det ryker fortfarande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.