Miljöpartiet vill skriva av CSN-lån för de som flyttar ut på landet

Uppdaterad
Publicerad

Människor som flyttar till glesbygd ska kunna skriva av sina studielån. Det föreslog Miljöpartiet när partiets kongress öppnade i Örebro på fredagen.
– Flyttar man till särskilt utsatta glesbygdskommuner ska man kunna skriva av tio procent av studielånen varje år, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet har hämtat idén från Norge och det skall gälla de som tar sin examen från 2020 och framåt. Möjligheten skall gälla i de 23 glesbygdskommuner som identifierats av Landsbygdskommittèn, men på sikt vill man utreda om man bör utvidga reformer till fler kommuner.

Genom förslaget vill man locka bland annat lärare, sjuksköterskor och läkare till glesbygden.

Presenterade flera förslag

I sitt öppningstal på fredagen poängterade Isabella Lövin att klimatomställningen inte skall leda till ökade klyftor mellan stad och land. Hon sa att partiet vill att fastighetsskatt för vindkraft och vattenkraft ska tillfalla kommuner lokalt.

Miljöpartiet vill även sänka arbetsgivaravgifter i glesbygd, och sänka inkomstskatten genom att höja grundavdraget för bosatta i glesbygdskommuner.

Flirtar med landsbygden

Isabella Lövin håller med om att satsningen kan ses som ett slags flirt med glesbygden.

– Men partiet har alltid haft en politik för landsbygden. Men det sprids en ganska stor nidbild av Miljöpartiet att vi inte förstår landsbygden, fast vi är det parti som vill gynna svenska lantbrukare och ser att naturen och alla de värden som finns på landsbygden ger livskvalitet, säger hon.

Språkröret för Grön ungdom Aida Badeli tycker att eftervalsanalysen, som visar att bara en procent av svenskarna tycker Miljöpartiet är ett parti för ”vanligt folk” är något att ta på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer