”Min mor hålls i ett psykiskt fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM i juni skulle bli en folkfest och propagandaframgång för de styrande i Ukraina, men förberedelserna överskuggas nu av utländsk politikerbojkott och allt hårdare motsättningar i landet.

I en SVT-intervju säger den fängslade förra premiärministern Julia Tymosjenkos dotter Jevgenia att Ukrainas president är en diktator som måste isoleras.

Den 32-åriga dottern har blivit en av oppositionens huvudpersoner i Ukraina, och hon har de senaste veckorna pendlat mellan besök hos utländska politiker och sin mor i fängelset i staden Charkiv. Vi får träffa henne i ett elegant inrett partihögkvarter i Kiev.

Tackar svenska regeringen
-Min mor har gått ned 10 kilo på grund av sin hungerstrejk, hon är svag men vid gott mod. Hon vill tacka för stödet från utländska politiker, också från den svenska regeringen, det har varit viktigt för henne, säger Jevgenia Tymosjenko.

-Hon vårdas på ett sjukhus, men det är ett psykiskt fängelse, hela tiden med vakter och kameraövervakning. Det viktiga för henne är att en tysk läkare som hon litar på nu leder vården. Men hon vill helst vårdas av specialister i Tyskland.

Korruption och maktmissbruk
Tonläget i ukrainsk politik blir just nu allt högre. Opposition och regering utväxlar hårda beskyllningar om korruption och maktmissbruk. Från åklagare har läckt påståenden att Julia Tymosjenko själv kan ha orsakat de blåmärken hon säger hon fått sen fängelsevakter misshandlat henne.

Åklagare har också sagt att åtal är att vänta före fotbolls-EM mot Julia Tymosjenko för medhjälp för mord på en affärsman för 15 år sen.

-Våra motståndare blir allt mer desperata och kommer med allt mer motsägelsefulla och lögnaktiga påståenden, säger dottern Jevgenia.

-Vår nuvarande president Viktor Janukovytj är en diktator som låter politiska huvudmotståndare misshandlas, och ingen europeisk ledare kan skaka hand med honom eller sitta utmed honom på hedersläktaren under fotbolls-EM, säger Jevgenia Tymosjenko.

Svenska fans välkomna
Jag frågar om de flera tusen svenska fotbollsfans som nu förbereder sig för att åka till Ukraina och titta på svenska landslagets matcher i juni.

Ska svenska fotbollsturister ha dåligt samvete för att besöka Ukraina och kanske stanna hemma?
-Nej vanliga fotbollsfans som kommer hit för att se fotboll ska känna sig välkomna, vi är ett gästvänligt land och jag hoppas att de ska kunna njuta av sina favoriter, tycker Jevgenia Tymosjenko.

Dilemma för EU
Hur Ukraina och fotbolls-EM ska hanteras är nu ett dilemma för EU. I morgon träffas EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel för att diskutera. Undertecknandet av ett nytt samarbetsavtal mellan EU och Ukraina har försenats eftersom flera regeringar är tveksamma inför vad som händer i landet.

Medan bland annat Polens regering förespråkar fortsatt samarbete och kontakter, eftersom Polen fruktar att isolering av Ukraina skulle driva landet i famnen på Ryssland. Och Ryssland har redan skickat ut signaler om närmare ekonomiskt samarbete med Ukraina.

Den europeiska fotbollsorganisationen UEFA säger att fotbolls-EM i Polen och Ukraina i juni enbart är sport och inte har med politik att göra. Men utvecklingen i Ukraina visar att 2012 års EM blir allt mer politiskt laddat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.