Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: SVT.

Ministern: Inga stödåtgärder till taxibranschen förrän tidigast efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) utesluter inte nya åtgärder till stöd för taxibranschen, men vill inte lova något förrän tidigast till hösten då regeringen lägger fram sin budget.

– Inte nu mitt i sommaren, för budgeten presenterar vi först efter sommaren, säger Eneroth i SVT:s Morgonstudion.

– Men, det är klart att vi bereder flera olika förslag, tillägger han.

Coronapandemin har slagit hårt mot taxibranschen som under våren tappat mellan 80 och 90 procent av sina intäkter. Branschen efterlyser nu snabba åtgärder från regeringen annars riskerar många av landets taxiföretag att gå i konkurs.

”Fruktansvärt dråpslag”

Tomas Eneroth säger att han är medveten om att coronapandemin varit ett ”fruktansvärt dråpslag” för hela transportsektorn, inte minst taxibranschen, men att det ännu är för tidigt för nya stödågärder. Regeringen har hittills redan presenterat stödåtgärder för ett par hundra miljarder kronor och det är många branscher som blöder.

Taxiförbundet har bland annat efterlyst att regeringens omställningsstöd förlängs och Tomas Eneroth säger att han inte utesluter att så sker. Han säger också att regeringen för närvarande tittar på andra möjliga sätt att stötta branschen.

Enligt infrastrukturministern vilar det nu också ett stort ansvar på landets kommuner och regioner att se till att taxibranschen överlever, genom att upphandla skolskjutsar och färdtjänst med taxiföretagen.

Förslaget: Skola om till lastbil

Många taxiförare skulle också kunna omskola sig till att köra lastbil, föreslår Eneroth, en bransch där det är brist på folk. För många taxiföretagare kommer att bli arbetslösa, det går inte att undvika, säger han.

– Jag tror att vi kommer att se att företag går i konkurs, vi kommer ha människor som blir arbetslösa, säger Eneroth och tillägger:

– Utöver att tusentals och åter tusentals människor faktiskt dör, går det inte att klara sig igenom en pandemi med de otroliga effekter det har för hela samhället utan att det märks.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer