Ministern om kontorsslakten: ”Inget jag är nöjd med”

Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är kritisk till den stora nedläggningen av AF-kontor. Och hon lovar nya pengar ”för att kunna återställa den lokala närvaron”.

Enligt arbetsmarknadsministern var det ett misstag att stänga ned så många kontor.

– Det är helt centralt at vi har en arbetsmarknadspolitik som funkar på orten. Och att vi har en myndighet som oavsett var man bor i landet har möjlighet att ha bokade besök, men också att arbetsgivare, oavsett var man finns i detta avlånga land ska kunna hitta rätt kompetens för att kunna utveckla sin verksamhet, säger Eva Nordmark (S).

Att nedstängningen sker samtidigt som arbetslösheten stiger snabbt anser ministern är problematiskt.

– Det är inget jag är nöjd med. Redan innan pandemin och i slutet av förra året gav regeringen uppdrag till Arbetsförmedlingen att säkerställa och vid behov återställa den lokala närvaron, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Samtidigt är du högst ansvarig för besluten, du kan väl inte bara skylla på myndigheten?

– Det gör jag inte. Vi hade en situation där M-Kd-budgeten gick igenom för 2019. Det innebar att myndigheten var tvungen att varsla och göra kraftiga neddragningar. Vi har sagt att vi måste återställa den lokala närvaron och också tillföra resurserna, säger Eva Nordmark.

Enligt arbetsmarknadsministern tillför regeringen en budgetförstärkning på en miljard kronor för nästa år som delvis ska gå till att förstärka den lokala närvaron igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.