Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) befarar att problemet med superbakterier kommer att öka. Foto: SVT

Ministern: Risk för fler dödsfall på grund av superbakterier

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från de multiresistenta bakterierna är verkligt även här i Sverige. Antalet som smittas ökar och allt fler avlider till följd av bakterierna. På kort sikt finns ingen bättring i sikte. Tvärtom.
– Det finns en risk att dödstalen kommer öka, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Sjukvården över hela världen står inför en stor utmaning. Det som för några år sen var enkelt att bota kan nu leda till riktigt svåra sjukdomar och rent av döden när mediciner inte längre biter på de så kallade superbakterierna.

Sedan 2005 har antalet smittade av multiresistenta bakterier i Sverige trefaldigats visar siffror från Socialstyrelsen. Under samma tid har antalet dödsfall som kan kopplas till bakterierna ökat till över 400 om året. Det är fler än som dör i trafiken varje år.

Enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) finns det en risk att antalet dödsfall kan öka.

– Ja, det finns en risk för det med den utveckling vi ser framför oss, säger Wikström till SVT:s Friktion.

Resor en orsak

Världshälsoorganisationen WHO har länge varnat för utvecklingen av multiresistenta bakterier kommer vara ett hot mot vår hälsa och kan påverka hela sjukvården. Sverige har relativt låga tal med smittade i en internationell jämförelse men bakterierna sprids snabbt över världen.

– Vi vet att det här problemet kommer öka de närmaste åren i takt med globaliseringen och att vi rör på oss mer, och att vi därmed får en import av den här typen av bakterier, säger Wikström

Prioritera städning

Enligt ministern måste sjukvården se till att hygien och städrutiner får hög prioritet. Även om det finns bra riktlinjer så måste de följas påpekar ministern.

– Många gånger måste man se städningen som en viktig del i den medicinska behandlingen, säger han.

Han menar också att det allt i vården alllt mer satsas på enkelrum kommer minska risken för smittspridning.

Ny antibiotika dröjer

Vissa åtgärder kan göras direkt i vården. Men det behövs också tas fram helt ny antibiotika. Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar kommer det att dröja innan något sådan finns. Det beror på att forskningen har varit nedprioriterad i flera decennier och att det tar lång tid att få fram nya preparat som hinner testas och godkännas. Denna forskning skulle ha stora kostnader menar han.

– Det kostar enorma summor. Dessutom kommer det vara ett preparat som då ska användas så lite som möjligt. Att sätta hoppet till ett nytt preparat går inte, säger Olsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet