Foto: TT

Misstänkte Dallas-skyttens far: Min son gjorde ett dåligt val

Uppdaterad
Publicerad

Fadern till en av de misstänkta gärningsmännen i Dallas uttalar sig för första gången om sin sons agerande, då han öppnade eld utanför ett kutlurcentrum och skadade en vakt. ”Det min son gjorde skiner ett hemskt ljus på min familj,” säger han till ABC News.

Polis har nu identifierat de misstänkta skyttarna bakom attentatsförsöket mot Muhammedutställningen i Dallas, USA. De misstänkta männen ska ha kört fram till entrén utanför ett kulturcentrum i stadsdelen Garland där de öppnade eld. En säkerhetsvakt skadades, dock inte livshotande, innan gärningsmännen själva sköts ihjäl av polis.

En husrannsakan har genomförts i lägenheten i Phoenix, Arizona, där de två männen tros ha bott tillsammans, och gjort kopplingar mellan den ena misstänkta och ett Twitterkonto som till synes sympatiserade IS och andra islamistiska terrororganisationer. Samma konto ska strax före attentatsförsöket ha skickat ut hotfulla meddelanden, och avslutat med hashtaggen #TexasAttack.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

Hade koll på misstänkt sedan 2007

Den amerikanska federala polisen FBI säger sig ha haft koll på denna misstänkta man sedan 2007, då han uttalat en önskan om att strida tillsammans med islamister. 2010 dömdes han till tre års villkorlig dom för att ha ljugit för FBI:s utredare när de frågade ut honom om planer kring att resa till ett land i Afrika för att ansluta sig till en terrororganisation.

Enligt mannens advokat i det målet sattes mannen då också på en flygförbudslista, och att FBI hade fortsatt kontakt med honom i hopp om att få honom att samarbeta med dem.

– Han växte upp som en normal grabb… Att konvertera till islam verkade föra med sig något gott för honom. Han var på väg åt ett dåligt håll, och sedan fann han islam, säger advokaten till ABC News, och säger även att hon uppfattade mannen som ”harmlös”.

Fadern: Han ”gjorde ett dåligt val”

Även den misstänkta gärningsmannens far har valt att kommentera sin sons agerande. Fadern berättar att hans son jobbade på en tandläkarmottagning, men att han varit på semester de senaste veckorna. De talades senast vid för tre veckor sedan, då de ”inte hade så mycket att tala om, eftersom det var mycket [de] inte var överens om”.

Han menar ändå att hans son alltid hade varit skötsam, och att attentatsförsöket främst var ett resultat av att hans son ”gjorde ett dåligt val”.

– Vi är amerikaner och vi tror på USA. Det min son gjorde skiner ett hemskt ljus på min familj, säger fadern till ABC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

Mer i ämnet