”Ali” Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Mitt liv är inget riktigt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Ali är papperslös, sjuk och bostadslös. Nu kräver Miljöpartiet att den som inte kan få vård i hemlandet ska få stanna i Sverige.

Det var politiskt våld som tvingade Ali att fly från hemlandet Pakistan. Han har varit i Sverige i tio år. Barnen var små när han lämnade dem och tankarna plågar honom.

– Mitt liv är inget riktigt liv. Jag har varken bostad eller tillräckligt med mat.

Avslag

Ali fick avslag på sin asylansökan. Men på grund av den förföljelse han fruktar i Pakistan har han ändå valt att fortsätta sitt liv i Sverige. Det är olagligt med ständig risk för upptäckt. Ali hankar han sig fram på olika restaurang- och städjobb.

Regeringen är oroad över att det finns så många papperslösa i Sverige.

– Jag tycker det är mycket allvarligt att man har en stor mängd människor som finns i det svenska samhället utan att ha tillstånd att vistas här, säger migrationsminister Tobias Billström.

Det är bland annat polisens uppgift att se till att de, som olagligt vistas i Sverige, lämnar landet.

– Jag blir rädd när jag ser polisen. Jag försöker undvika dem. Låtsas att jag inte är den de söker. Om jag springer blir de misstänksamma och tar mig, säger Ali.  

Hemlig klinik

Exakt hur många papperslösa det finns i Sverige vet man inte. Siffror någonstans mellan 10.000 och 35.000 brukar nämnas men att de papperslösa blir stadigt fler verkar alla överens om.

I Stockholm finns en hemlig klinik, där läkare arbetar frivilligt för att ge papperslösa sjukvård. På senare tid har det kommit så många att vårdcentralen varit tvungen att skaffa dubbelt så stora lokaler.

– Antalet papperslösa som behöver hjälp och söker sig till oss har blivit mycket större, säger Carolina Falk, generalsekreterare för organisationen Läkare i världen som driver kliniken.

Ali är en av patienterna på kliniken. Han har nämligen fått besked om att han har diabetes.

Överenskommelse

Miljöpartiet, som har en överenskommelse med regeringen om migrationspolitiken, vill nu att fler av de asylsökande ska få rätt att stanna i Sverige. Enligt MP bör man till exempel få stanna i Sverige om man inte kan få vård i hemlandet.

Men det tycker inte migrationsministern.

Se Niklas Forsbergs reportage om Ali, papperslösa och den hemliga kliniken genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

OBS! Ali heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet