Foto: TT

Mjältbrandssmittan fortfarande ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Nio djur har dött i mjältbrandsutbrottet i Omberg i Östergötland. Orsaken till smittan är fortfarande ett mysterium. ”Det är ett ganska pressat läge, framför allt för djurägarna”, säger Catrin Molander på Jordbruksverket.

De senaste två veckorna har nio djur dött i smittan. Det senaste djuret som dukat under är en häst.

Nötkreatur på de drabbade gårdarna har vaccinerats för att förhindra smittspridning. Dessutom har personer som kan ha kommit i kontakt med smittade djur fått förebyggande antibiotikabehandling.

Utbrott av mjältbrand

– Det är inte lätt att se sina djur och sin verksamhet att drabbas av det här, säger Catrin Molander, stabschef på Jordbruksverket.

Besökare ombeds att hålla sig utanför avspärrade områden. Men enligt Jordbruksverket är det ofarligt att äta kött från friska djur och andra matvaror som produceras i området.

Ett mysterium

Myndigheterna försöker ta reda på var smittan kommer ifrån och arbetar med att sanera efter sjuka djur.

– Troligen är det en grav med smittade djur som grävts upp, men vi vet inte säkert, har länsveterinär Helen Loor tidigare sagt till SVT Nyheter Öst.

Motståndskraftiga sporer

Mjältbrand orsakas av bakterien Bacillus anthracis, vars sporer är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jorden i 50 år.

Alla däggdjur är mottagliga för infektionen. Djur smittas vanligtvis när de äter jord eller foder som innehåller jord med mjältbrandssporer. De kan också smittas genom att de andas in damm med mjältbrandssporer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet