– Det viktigaste vi gör i den här budgeten är att vi tar itu med de stora samhällsproblemen, säger Elisabeth Svantesson (M)

Moderaterna föreslår skattestopp och krisbuffert

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa ett skattehöjarstopp, som innebär att kommuner och regioner som höjer skatten under krisen går miste om hälften av de tillkommande statsbidragen.

Det skriver partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson på DN Debatt inför att partiet i dag presenterar sin skuggbudget.

Partiet vill också införa ett bidragstak som innebär att bidrag aldrig kan bli högre än lönen från att jobba, ge mer pengar till rättsväsendet och genomföra förändringar i kriminalpolitiken som att införa dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner och att göra det straffbart att vara medlem i kriminella gäng.

Moderaterna föreslår dessutom en krisbuffert på 20 miljarder kronor som kan användas för att snabbt stötta jobb och välfärd om krisen förvärras.

– Det viktigaste vi gör i den här budgeten är att vi tar itu med de stora samhällsproblemen, den höga arbetslösheten och kriminaliteten. Men självklart måste vi även ha en fortsatt beredskap för att pandemin kan gå ett varv till med ökad smittspridning, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomisk-politiska talesperson vid en pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer