– Det man nu gör med den skattesänkning som presenterats är att man sänker skatten för alla, även den som inte jobbar. Jag tror inte att det är rätt väg, säger Elisabeth Svantesson (M).

Svantesson (M): Det regeringen gör försvagar arbetslinjen

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Svantesson (M) är inte säker på att 105 miljarder är det rätta för att återstarta ekonomin.

– Nu skuldsätts det svenska folket med de här pengarna. Då ska man använda varje krona på bästa sätt, säger hon i Morgonstudion.

Budgeten omfattar 105 miljarder kronor och man menar att den ska återstarta ekonomin efter coronakrisen. Om du var finansminister hade du lagt lika mycket pengar?

– Jag tror att man ska göra en ordentlig återstart. Men det handlar också om vad man lägger in i budgeten – jag är inte säker på att 105 miljarder kronor är det rätta. Nu skuldsätts det svenska folket med de här pengarna. Då ska man använda varje krona på bästa sätt.

Regeringen meddelade under måndagen att de mer generösa ersättningsnivåerna i a-kassan förlängs i två år. Enligt Svantesson är det inte rätt väg att gå.

– Nu behöver vi stärka arbetslinjen. Vi ska komma ihåg att innan den här krisen så steg arbetslösheten, trots en högkonjunktur. Det är allvarligt. Vi måste ha reformer som gör att fler jobbar. Det ska alltid löna sig att jobba än att inte jobba.

Om ett par veckor kommer Moderaterna presentera sin skuggbudget. Enligt Svantesson kommer partiet fokusera på att lösa Sveriges stora problem, som hon menar är arbetslösheten och kriminaliteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet