Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Moderaterna om S-förslaget: Fel prioritering

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kommenterar nu S förslag om en familjevecka som skulle ge föräldrar fem dagar ledigt inom ramen för föräldraförsäkringen.
– Vi tycker att det är viktigare att prioritera de problem vi har med otrygghet, behovet av fler poliser, långa vårdköer och ungdomspsykiatrin, säger Elisabeth Svantesson till TT.

När Socialdemokraterna under tisdagen presenterade sitt valmanifest bara dagar innan valet gick man också ut med en stor nyhet. Om de vinner valet kommer de under nästa mandatperiod sjösätta en reform som innebär att föräldrar får fem extra lediga dagar att ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är föga imponerad av reformen.

Kallar förslaget ”sympatiskt”

– Den var ju inte så stor som många nog hade förväntat sig. Det är ju ett sympatiskt förslag, men väldigt kostsamt. Vi tycker att det är viktigare att prioritera de problem vi har med otrygghet, behovet av fler poliser, långa vårdköer och ungdomspsykiatrin, säger hon till TT och fortsätter:

– Man hade här chansen att redovisa hur man vill komma tillrätta med de problemen men tog den inte, säger Svantessson.

Busch Thor (KD): Yrvaket

Allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) kommenterar inte förslaget i kritiska ordalag.

– Det är ett yrvaket intresse som han visar för Sveriges barnfamiljer med bara tolv dagar kvar till valdagen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till TT.

– Vi har i flera år drivit att föräldrar ska ha möjlighet att vara lediga motsvarande en vecka från sitt jobb, även när barnen blivit äldre, säger hon och syftar på deras förslag om tjänstledighet utan ersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet