Kritik mot regeringen: Taxistöd kan inte vänta

Publicerad

Regeringen kritiseras av flera riksdagspartier för sina bristande stödåtgärder för taxibranschen under coronakrisen.

– Regeringen har inte råd att vänta till höstbudgeten, säger Maria Stockhaus, moderat ledamot i riksdagens trafikutskott.

Enligt Maria Stockhaus har regeringen legat på latsidan med nya stödåtgärder den senaste tiden, det gäller inte minst företagsstöd där nya åtgärder lyst med sin fånvaro.

– De har inte kommit med något nytt överhuvudtaget. Det känns som om regeringen har gått på semester, säger hon.

Maria Stockhaus säger vidare att många av regeringens företagsstöd under coronakrisen varit sena, men också främst riktade mot större aktiebolag och inte små egenföretagare.

– Stödet behöver anpassas till småföretagare. Bland annat bör lön räknas som en fast kostnad och egenföretagare bör ges större möjlighet till a-kassa.

Inga nya stödåtgärder förrän till hösten

Coronapandemin har slagit hårt mot taxibranschen som under våren tappat mellan 80 och 90 procent av sina intäkter.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) utesluter inte nya åtgärder till stöd för taxibranschen, men vill inte lova något förrän tidigast till hösten då regeringen lägger fram sin budget.   

Liksom Maria Stockhaus anser Vänsterpartiets Jens Holm, ordförande för trafikutskottet, att regeringen borde ta tag i problemet omgående.

– Vi ska komma ihåg att för varje vecka så går taxibolag i konkurs och det blir svårt för dem att komma tillbaka till hösten. Åtgärderna behövs nu, säger han.

SD: En katastrof för hela samhället

Jens Holm befarar även att den rådande situationen kan leda till att marknaden för svarttaxi växer.

– Det finns inom taxibranschen en stor svart verksamhet där det inte betalas skatt eller schyssta löner. De får en konkurrensfördel i en sådan här situation, säger han.

Enligt Sverigedemokraterna kan konsekvenserna av ett uteblivit stöd till taxibranschen få stora konsekvenser redan i höst. 

– Taxibolagen behövs för att samhället ska går runt. Försvinner de är det en katastrof för företagandet i stort samt för landsbygden. Vem ska utföra färdtjänst och skolskjuts i höst om de försvinner? säger Thomas Morell, yrkestrafikpolitisk talesperson för SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.