Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna vill kunna utvisa EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar mot brottslighet, ökat stöd till kärnkraft och skärpt invandringspolitik inom EU. Det stod i fokus när Moderaterna i dag presenterade sin EU-plattform.

Bland annat efterlyser partiet möjligheten att utvisa EU-medborgare som begår brott.

Toppnamnet Tomas Tobé säger att arbetet mot utländska stöldligor måste förstärkas och Europol, den europeiska polisbyrån, ska få utökade resurser i det arbetet. Han vill också se en möjlighet att utvisa EU-medborgare som döms för brott i Sverige.

– Vi vill etablera en princip där vi har rätt att döma EU-medborgare i Sverige till utvisning, säger han på en pressträff.

EU-valet 2019

Enligt Tobé skulle detta begränsa möjligheterna för kriminella från andra EU-länder att begå brott i Sverige, men också hindra dem från att återvända till Sverige om de väl utvisats. Detta gäller, enligt Tobé, inte minst ”stöldligor” som han säger står för en stor andel av stölderna.

– Talar man om stödligorna så skulle det här vara oerhört effektivt i att störa deras verksamhet, säger han vid pressträffen.

Ökat kärnkraftsstöd

Till SVT Nyheter säger Tobé att folk som begår brott ska avtjäna sina straff i hemlandet, något som enligt honom skulle spara pengar och motverka överfulla svenska fängelser.

– Jag tyeckr att det är en viktig princip, att varje medlemsland borde ta ansvar för sina medborgare.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson framhåller klimatarbete som viktigt, och han efterlyser ökat stöd till kärnkraft och kärnkraftsforskning från EU-sidan som del i det.

– Att vi vill ha kärnkraft i Sverige tror jag inte har undgått någon, men även EU är viktigt för utvecklingen av kärnkraftkompetens, säger Kristersson.

Vill stärka EU:s gräns

Slutligen tar Tomas Tobé upp invandringspolitik som en viktig fråga. Han vill se att EU förstärker den yttre gränsen mot länder utanför unionen, att asyl ska prövas direkt vid EU:s gräns, och att ansvaret för invandring till EU-länder ska fördelas mer länderna emellan.

– Jag tror att vi i förlängningen måste få mer europeiskt samarbete när det kommer till invandringsfrågan. Har man en yttre gräns så tycker jag att det naturliga också är att man får mer av gemensam invandringspolitik framåt.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet