”Det är jobb som vi tycker att boende i Sverige borde kunna ta”, säger Maria Malmer Stenergard (M). Foto: TT

Moderaterna vill stoppa utlandsrekrytering av lågkvalificerad arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill stoppa arbetskraftinvandring för lägre kvalificerade arbeten då man anser att det finns gott om folk i Sverige som kan ta de jobben. Anställda där man tjänar mindre än den svenska medianlönen ska inte kunna rekryteras från utlandet. 

Enligt Moderaterna har Sverige fortsatt stort behov av högkvalificerad arbetskraft. Men, genom att sätta stopp för mindre kvalificerad arbetssökande utanför EU så kan man bekämpa fusk och kriminalitet som är kopplad till arbetskraftinvandring och samtidigt få bukt med den höga arbetslösheten bland utlandsfödda.

– Det här är jobb som vi tycker att boende i Sverige borde kunna ta, säger partiets migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard vid en pressträff på tisdagen.

Det handlar bland annat om yrken som kockar, kallskänkor och städare. 

Medianlön nytt riktmärke

Ny huvudregel för om ett jobb anses som lågkvalificerat eller inte bör enligt Moderaterna vara lönenivån. Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas för arbeten med lön som ligger över den svenska medianlönen, något som varje år fastställs av Statistiska Centralbyrån (SCB). För närvarande uppgår den till 31 700 kronor i månaden.

Säsongsanställningar – såsom bärplockare och plantörer – ska dock vara undantagna från dessa inkomstregler då det annars skulle strida mot EU:s lagstiftning. 

Läggs fram i Socialförsäkringsutskottet

Förslaget, tillsammans med tidigare Moderata förslag på området såsom förbud mot arbetskraftsinvandring för personliga assistenter och ett bidragstak för nyanlända, kommer att läggas fram i riksdagens socialförsäkringsutskott på torsdag och Maria Malmer Stenegard hoppas att förslagen ska vinna gehör hos en majoritet av riksdagspartierna. 

– Vi tror att det finns väldigt goda förutsättningar för att komma överens, säger hon.

Skarp kritik från Almega

Moderaternas förslag får dock skarp kritik från tjänstesektorns arbetgivarorganisation Almega som anser att förslagen kommer att försvåra rekryteringen i många servicebranscher. 

Enligt chefekonomen Patrick Joyce innebär ett så högt lönekrav att flera branscher inte kommer att kunna rekrytera personer från länder utanför EU. Dessutom får bristyrken, som kockar och kvalificerade yrkesarbetare inom teknikkonsulttjänster, svårt att klara ett så högt satt lönekrav.

– Den höga arbetslösheten bland flyktinginvandrare beror inte på arbetskraftsinvandringen utan på dålig integrationspolitik och bidragssystem som hindrar nyanlända kvinnor från att ta enklare arbeten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.