Partiledaren Anna Kinberg Batra presenterar åtgärder för att hantera flyktingkrisen i november 2015. Foto: TT

Moderaternas väljarflykt handlar om ideologi

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batra har försökt att göra den nya attityden till Sverigedemokraterna till en förhandlingsfråga om buller och trafik. Simon Härenstams avhopp sätter fingret på att närmandet till Sverigedemokraterna går på djupet, att väljarflykten från Moderaterna handlar om ideologi och grundläggande värderingar.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Simon Härenstam verkar vara en sann Reinfeldtmoderat, en som håller med den förre moderatledaren om att Sverigedemokraterna delar in mänskligheten i ”vi” och ”dem” och att de fört in hatet i svensk politik.

Härenstam tar sina värderingar på allvar, han vill kunna se sig själv i spegeln och då fungerar inte ett samröre med Sverigedemokraterna. Han känner sig obekväm i ett parti som företräds av de som krokar arm med Sverigedemokraterna. Så han lämnar.

Läs mer: Moderaternas gruppledare på Gotland avgår

På ett sluttande plan

Av samma skäl försvinner sannolikt de väljare som en gång gick till Moderaterna på grund av Fredrik Reinfeldt. De, som gillade Nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldts tydliga rågång mellan det egna partiet och Sverigedemokraterna. För dem spelar det ingen roll att Anna Kinberg Batra försäkrar att Moderaterna inte vill göra upp med Sverigedemokraterna om det som handlar om värderingar och mänskliga rättigheter utan om buller och trafik. För dem är Sverigedemokraternas historia och människosyn själva byggstenarna i barriären.

Moderaterna har befunnit sig på ett sluttande plan under lång tid. ”Vi var tvungna att göra något”, som en moderat formulerat bevekelsegrunden för SVT Nyheter. Och så gjorde de utspelet den 19 januari om att kunna överlägga med Sverigedemokraterna i riksdagen och att försöka överta regeringsmakten redan den här mandatperioden med stöd av Sverigedemokraterna.

Flydde i lämmeltåg

Meningen var att det skulle lugna de, som tvivlade på att Moderaterna tog oppositionsrollen på allvar. Men det som skulle blir vändningen uppåt blev i stället rena utförslöpan. Reinfeldtmoderaterna var till låns och de flydde i lämmeltåg till Annie Lööf.

Och de, som i grunden gillade den nya attityden till Sverigedemokraterna, tyckte antagligen att de lika gärna kunde stanna kvar hos Sverigedemokraterna eller att det var ofarligt att gå dit nu när Anna Kinberg Batra gett dem legitimitet.

Kontrollen oklar

Om en vecka samlas Moderaterna till sitt Sverigemöte i Karlstad. Dit kommer ledaren för ett parti som förlorat i förtroende både när det gäller jobben, ekonomin och skolfrågor. Partiledaren själv rankas lågt av väljarna, som istället hyllar Annie Lööf. Partisekreteraren Tomas Tobé har använt tjänstekortet på ett sätt som tvingat honom att lova bot och bättring.

Jag borde haft bättre kontroll, sa Tobé efter avslöjandet. Återstår att se hur mycket kontroll han och Anna Kinberg Batra har över partiet framöver.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.