Mont Blanc för populärt – trängsel och slagsmål på väg upp

Publicerad

Mont Blanc, alpernas högsta bergstopp, har blivit så populär att man måste införa regler för att begränsa antalet besökare.
– De flesta som kommer till Mont Blanc är inte alpinister. De vill bara bocka av Mont Blanc och återvänder troligtvis aldrig till bergen, säger Pierre Schropff, alpin guide i Chamonix.

Mont Blanc-massivet har flera miljoner besökare årligen. De flesta kommer under sommarsäsong, och många vill upp så högt det går. Förra året var det dagligen 200–300 personer som besteg Mont Blanc. Många saknade både respekt för berget och erfarenhet.

– I fjol var det en guide som blev slagen och klättrare som blev knuffade uppe på Mont Blancs toppkam. Där stupar det 1 000 meter rakt ner på vardera sidan. Då fick det räcka, säger Chamonix borgmästare Jean-Marc Peillex.

I år finns nya regler på plats. För att begränsa antalet bergsbestigare och ha full kontroll över besökarna krävs en bokning på en av Mont Blancs övernattningsstugor.

– I år har vi inrättat en bergspatrull. Det är guider och före detta gendarmer från fjällräddningen som är anställda av kommunen och ska kontrollera att alpinisterna har bokat en övernattningsstuga, säger borgmästare Jean-Marc Peillex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer