Mötet i Mecka del av maktkamp

Uppdaterad
Publicerad

Initiativet av Saudiarabiens kung Abdullah att bjuda in Hamas och Fatah till förhandlingar i Mecka är ett led i en större kamp mellan shiiter och sunniter om inflytandet i hela regionen. Det säger SVT: s Mellanösternkorrespondent Lena Pettersson i en kommentar.

Sedan USA inledde kriget i Irak har landets inflytande i Palestina och övriga delar av Mellanöstern försvagats åtskilligt. Och i tomrummet som uppstått har den shiitiska regimen i Iran successivt stärkt sina positioner, både i Libanon genom Hizbollah men också i Irak.

Saudiarabien rädda

Men denna utveckling skrämmer den sunnitiska regimen i Saudiarabien som vill motverka Irans inflytande.

­-Saudiarabien är rädda för Irans inflytande. Och därför har man tagit detta initiativ att agera medlare, säger Lena Pettersson som anser att samtalen i Mecka är en stor prestigevinst för kung Abdullah.

-Det är det absolut. Båda Hamas och Fatah har hyllat honom och hänvisat till hans diplomatiska förmåga.

Bundna av avtalet

I Meckadeklarationen har de båda parterna kommit överens om att bilda en samlingsregering. Men frågan är hur långt överenskommelsen kommer att räcka i praktiken.

-Det vet vi inte förrän det ska sättas i verket. Den stora frågan är om alla de grupper som sorterar under Hamas och Fatah kommer att känna sig bundna av avtalet.

Lena Petterson påpekar att parterna under hela det gångna året motarbetat och stridit mot varandra och att Hamasregeringens premiärminister Ismail Haniya så sent som för några dagar sedan, på väg till mötet i Mecka, utsattes för beskjutning.

Försiktiga reaktioner

USA: s och EU: s reaktioner på deklarationen i Mecka var försiktiga. USA ville studera detaljerna i deklarationen, medan EU ställde sig ”försiktigt positivt” till beskedet att rivalerna Hamas och Fatah bildar regering tillsammans. Om det räcker för att häva det senaste årets diplomatiska och ekonomiska sanktioner mot Palestinska myndigheten ville ingendera svara på.

Men i deklarationen står inget om att erkänna staten Israel och där finns inte heller något avståndstagande från våld ? två krav som både Israelerna och den så kallade ?kvartetten? ? bestående av USA, FN, EU, och Ryssland ? haft på Hamas.

Seger för Hamas

Israel beskrev också deklarationen som ett stort nederlag för president Mahmud Abbas.

-Abu Mazin har misslyckats totalt och skänkt Hamas en stor seger, sade Tzahi Hanegbi, ordförande i parlamentet Knessets utrikesutskott, till israelisk radio och använde sig av smeknamnet på den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Förlamade av stridigheterna

Men att avtalet skulle vara en seger för Hamas håller inte Lena Petterson med om.

-Det är svårt att se det här som en seger för Hamas. Under det år som gått sedan man vann valet har man varit nästan förlamad av stridigheterna med Fatah och omvärldens tryck. Och nu ett år senare tvingas man lämna ifrån sig makten, säger hon och påpekar att Hamas faktiskt är i minoritet i den nya regeringen.

Fakta: Meckafördraget

De palestinska rörelserna Hamas och al-Fatah enades i torsdags om att bilda regering tillsammans och att hejda våldet mellan de båda falangerna.

Enligt Meckafördraget får Hamas nio ministerposter, inklusive premiärministerposten som Ismail Haniya behåller, medan al-Fatah får sex ministerposter.

Utrikesminister blir den politiskt oberoende Ziad Abu Amr och finansminister den likaledes oberoende Salam Fayyad. Även den tunga inrikesministerposten ska gå till en oberoende kandidat.

Meckafördraget nämner ingenting om västvärldens krav att den palestinska regeringen ska att erkänna Israel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.