Svenskt Näringslivs VD, Jan-Olof Jacke. Foto: Claudio Bresciani/TT

Näringsliv och företagare ger nya skattelättnader tummen upp

Publicerad

Både Svenskt Näringsliv och Företagarna är generellt positiva till de nya skattelättnaderna för företag som presenterades på torsdagen, även man gärna hade sett mer generella och permanenta skattesänkningar.

De nya skattesänkningar på jobb och företag om sammanlagt 10 miljarder som Liberalerna presenterade i dag får tummen upp av både Svenskt Näringsliv samt branschorganisationen Företagarna 

Svenskt Näringslivs VD, Jan-Olof Jacke, säger att det viktigaste för svenskt näringsliv just nu handlar om att stimulera investeringar och göra det lättare att anställa, vilket ligger helt i linje med dagens förslag.

– Det här är ett steg i rätt riktning, säger han.

Jan-Olof Jacke säger dock att han gärna hade sett att åtgärderna varit permanenta och inte tillfälliga.

– De hade fått bättre effekt då.

Svensk konkurrenskraft behöver förbättras

För att på lång sikt förbättra den svenska konkurrenskraften står dock andra åtgärder högt upp på Svenskt Näringslivs önskelista. Organisationen efterlyser stora statliga investeringar i digital infrastruktur och i elförsörjning, men även en snabbare statlig administration.

– Det behövs snabbare handläggning för miljötillstånd för stora investeringar.

Ökad administration avskräcker företag

Branschorganistationen Företagarna, som representerar många småföretag, är i stort sett nöjda med dagens besked, inte minst förslaget om skatteavdrag för investeringar.

– Det är en lämpligt att stimulera investeringarna i en orolig tid, säger vd Günther Mårdner.

Men, Günther Mårdner hade gärna sett att åtgärderna varit mer generella och inte riktade mot särskilda företag. För att få ta del av skattelättnader krävs särskilda ansökningar och en hel del extra administration, något som kan avskräcka många småföretag.

– Vi vill att det ska bli lättare och lättare att driva företag, säger han och tillägger:

– Administration gör företag lite oroliga och rädda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer