Nato håller extramöte om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesministrarna i försvarsalliansen Nato har kallats till ett extra möte om situationen i Ukraina. Mötet hålls på fredag och leds av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

På dagordningen står Rysslands militära styrkeuppbyggnad i och runt Ukraina samt andra europeiska säkerhetsfrågor, enligt ett pressmeddelande från Nato.

Rysslands mobilisering vid Ukrainas gräns har lett till stor spänning mellan Ryssland och USA, liksom mellan Ryssland och EU. Både EU och USA har hotat med hårda sanktioner om Moskva genomför en storskalig invasion av Ukraina.

Nu ska flera internationella möten hållas i ett försök i att mildra situationen. På onsdag träffar Nato ryska företrädare i Bryssel. I mitten av januari har Ryssland inbokade separata möten med USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Under tisdagen inleder EU:s utrikeschef Josep Borrell ett besök vid frontlinjen i östra Ukriana. Senare i veckan hålls möten i huvudstaden Kiev. Enligt ett uttalande från EU-kommissionen ska resan ses som ett bevis på EU:s fortsatt starka stöd till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.