Putin och Biden möttes i somras i schweiziska Genève. Tisdagens samtal hölls dock digitalt. Foto: EPA

Biden och Putin i två timmar långt möte

Uppdaterad
Publicerad

Oron för en rysk invasion i Ukraina är fortsatt mycket stor. På tisdagen hade Vladimir Putin och Joe Biden ett videomöte och samtalade för första gången sedan i somras. Ledarna ska framförallt ha diskuterat Ukrainakonflikten.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden hade på tisdagen ett två timmar långt videomöte med anledning av det spända läget mellan länderna om Ukrainakonflikten. 

De två ledarna sågs enligt Reuters i början av mötet hälsa på varandra på ett vänligt sätt. Joe Biden sade i början av mötet till Vladimir Putin att han hoppas kunna träffa honom personligen nästa gång, skriver Reuters med hänvisning till ryska medier.

Vita huset skriver på Twitter om mötet:

”Joe Biden höll i dag ett videosamtal med Rysslands president Putin för att diskutera en rad frågor om förbindelserna mellan USA och Ryssland, bland annat vår oro över Rysslands militära verksamhet på gränsen till Ukraina, cyberfrågor och regionala frågor”.

Biden ska enligt ett uttalande från Vita huset i Washington ha varnat Putin för att ”kraftfulla ekonomiska sanktioner” åtgärder vid en rysk militär upptrappning mot Ukraina.

Den amerikanske presidenten ska också ha upprepat sitt stöd för den ukrainska statens suveränitet och territoriella integritet, enligt Vita hus-uttalandet.

Enligt Kreml ska Putin ha bett Biden om ”garantier” om att Nato inte ska expandera österut. Kreml betecknade också mötet som ”uppriktigt och professionellt”, efter att det avslutats.

Vid 18-tiden svensk tid avslutades mötet och enligt ett uttalande från Vita huset i Washington ska Biden nu i kväll tala med ledarna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien, skriver TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör experten Oscar Jonsson svara på tre frågor om konflikten vid ryska gränsen. Foto: SVT/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer