Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden uttalar sig om upptrappningen. Foto: Reuters

Biden: ”Kommer göra det mycket mycket svårt för Putin”

Uppdaterad
Publicerad

USA förbereder kraftfulla åtgärder mot Ryssland för att förhindra en invasion av Ukraina. Varningen kommer från president Joe Biden inför ett kommande möte med president Vladimir Putin.

På tisdagen ska presidenterna tala med varandra på ett videomöte, enligt ryska uppgifter.

I nästa vecka planerar USA och Ryssland för ett digitalt möte mellan Joe Biden och Vladimir Putin. Det bekräftade både Vita huset och Kreml under fredagen. Mötet, som blir det andra mellan ledarna, kommer i ett läge där oron för en rysk invasion av Ukraina fortsatt är mycket stor. Enligt Kreml ska det hållas under tisdagen.

Under en pressträff på fredagen varnade president Joe Biden för hårda sanktioner mot Ryssland.

– Jag håller på att ta fram det jag tror är de mest kraftfulla och meningsfulla åtgärderna för att göra det mycket mycket svårt för herr Putin att göra det människor är rädda att han kommer att göra, säger Biden enligt AP.

Anklagar varandra

Det spända läget i konflikten har inte avtagit efter mötet i Sverige mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motpart Sergej Lavrov. Blinken, som sagt att USA har bevis för en planerad rysk invasion, säger att landet kommer att svara med bestämdhet om Ryssland sätter sina planer i verket.

– Trots en massiv rysk desinformationskampanj utgör Ukraina inte på något sätt ett hot mot Ryssland, eller söker konfrontation på ett sätt som skulle rättfärdiga militär intervention. Det enda hotet är det om ny rysk aggression, sade Blinken efter mötet.

Lavrov å sin sida anklagar USA och Nato för att röra sig allt närmare den ryska gränsen och kräver att expansionen ska upphöra.

– Vi vill, som president Putin har sagt, inte ha några konflikter, sade Lavrov.

Tuffare retorik

Enligt Oscar Jonsson, forskare i rysk krigföring, har den politiska retoriken i konflikten blivit märkbart hårdare det senaste halvåret.

– Rysslands krav har blivit mycket starkare och man vill ha juridiskt bindande garantier, och så börjar man ifrågasätta Ukrainas rätt att existera som stat, säger Oscar Jonsson.

Från både amerikanskt och ukrainskt håll kommer rapporter om hur Ryssland mobiliserar vid gränsen mot Ukraina. Enligt Ukrainas regering har Ryssland samlat 115 000 soldater vid gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Oscar Jonsson svara på tre frågor om konflikten vid ryska gränsen. Foto: SVT/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.