Nazisterna uppfann fackelstafetten – Tredje gången Goebbels fackla släcks

Uppdaterad
Publicerad

Det var hitlerdiktaturen som kom på idén med fackelstafetten, inför OS 1936. Propagandaminister Joseph Goebbels gav klartecken till idén. Då som nu var det en diktatur (om än med andra förtecken) som försökte rentvätta sig. Då som nu släcktes facklan.

År 1936 var nazisternas raslagar – som lade grunden till Förintelsen – redan antagna.

Judarna förföljdes men under OS skulle Tyskland visa sin ljusa sida och förtrycket syntes knappt.

Storögda journalister lurades

Utländska sportjournalister lurades av Goebbels och Hitler och stirrade storögt på Nazitysklands framgångar. Ungefär som en del utländska ekonomijournalister idag storögt stirrar på Kinas ”under”.

Över 3.000 löpare skulle den gången föra facklan från Aten till Berlin. Redan i Grekland organiserade kommunistiska ungdomar protester men de stoppades av polisen.

På vägen upp genom dåvarande Jugoslavien och Tjeckoslovakien förekom också protester.

Och till sist – i Prag – släckte demonstranter nazisternas OS-fackla, gjord av Krupp-stål och som tändes av solens reflexer i en specialspegel gjord av Zeiss. Båda företagen var också viktiga i Hitlers krigsförberedelser.

En grekisk tidning lär ha talat om ”doktor Goebbels underbara idé”.

Vinter-OS hölls det året också i Nazi-Tyskland, i Garmisch-Partenkirchen, men där lär inte ha förekommit några liknande protester.

IOK hade gett spelen till Tyskland innan nazisterna fick makten. Hitler var först tveksam men insåg sedan det enorma propagandavärdet för sin diktatur.

Brundage främjade ”Hitleriaden”

Protesterna och kraven på bojkott var starka även då. ”Hitleriaden” som kritikerna kallade denna olympiad.

Ordföranden i Nationella Olympiska kommittén (NOK) i USA, mångmiljonären Avery Brundage, spelade en viktig roll för att samla alla dem i USA som ville att spelen skulle hållas.

Han hade lyckats intrigera ut en tyskättad NOK-ordförande som var hitlermotståndare och som ville att USA skulle bojkotta spelen.

Diktatur-OS

Brundage blev senare ordförande i IOK, Internationella Olympiska Kommittén. Efter den palestinska terrorattacken mot Israel vid OS i München 1972 myntade han parollen: The games must go on.

Den parollen gällde också ett annat diktatur-OS, i Moskva 1980. Efter Sovjets inmarsch i Afghanistan 1979 bojkottade USA och ett 60-tal länder OS. Men IOK och Bundage lät spelen hållas, liksom nazist-OS 1936.

Den vansinnigaste protesten ägde rum inför OS i Melbourne 1956. Bl a en rad studenter ogillade fackelstafetten som de ansåg vara ett nazistiskt arv.

Stolsbenet i OS 1956

Så i Sydney hände det. Facklan var på väg till Melbourne via Sydney. Studenten Barry Larkin tog ett avbrutet stolsben (!), lindade bensinindränkta underkläder om stolsbenet och sprang ett eget lopp, medan alla väntade på den riktiga fackelbäraren.

Plötsligt upptäckte han att hela hederseskorten följde honom i tron att han var den riktige fackelbäraren. Så han hade inget annat att göra än springa vidare och överlämna facklan till Sydneys borgmästare.

När det officiella fackelbäraren kom löpande med Goebbels' uppfinning hade de flesta gått hem...

Släcktes i Köln 1992

Men den gången 1956 slocknade inte facklan. Det skedde dock 1994 inför OS i Lillehammer. Platsen var Köln i Tyskland. Ständigt kastar nazist-OS sin långa skugga över spelen.

Protesterna handlade om att man ansåg att 1936 års nazityske NOK-ordförande Carl Diem hyllades på ett otillbörligt sätt. Det var han som gav Goebbels idén till fackelstafetten. Två tyska studenter hällde helt sonika en spann vatten över facklan.

På väg till en annan diktatur

Och nu går den i Paris nytända facklan vidare till en annan sorts diktatur. Till San Francisco där nya massprotester kan väntas. Likaså i Australien och kanske i Indien där många exiltibetaner lever.

Frågan är hur många gånger som ”Doktor Goebbels utmärkta idé” kommer att fimpas på den fortsatta vägen till diktaturens Peking.

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator, Rapport/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.