43-årige Medi Bastoni går baklänges genom Indonesien för att uppmärksamma skogsavverkningen i landet. Foto: Reuters

Går 70 mil baklänges – för att rädda skogen

Uppdaterad
Publicerad

43-årige Medi Bastoni går baklänges genom Indonesien för att uppmärksamma skogsavverkningen i landet. Målet med den 70 mil långa vandringen är att bli inbjuden till president Widodo när han är framme i Jakarta.

Medi Bastoni är oroad över skövlingen av regnskogen i sitt hemland Indonesien. För att väcka liv i miljöfrågan går han nu 70 mil genom Indonesien, baklänges.

Förhoppningen är att han ska bli inbjuden till president Joko Widodo i slutet av sin vandring. Förhoppningen med det mötet, säger han, är att presidenten ska ge honom ett frö, så att han kan plantera ett symboliskt träd.

Förutom att uppmärksamma skogsavverkningen vill han även pusha presidenten till att ordna så att yngre generationer utbildas i miljö- och klimatfrågan.

Han vandrar med bara snacks och vatten nerpackat i väskan. Han får mat, husrum och pengar av främlingar längst vägen.

I Indonesien finns idag världens tredje största regnskog, samtidigt som landet släpper ut femte mest växthusgaser av alla länder i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.