En pelare av rök stiger mot himlen från Nord- och Sydkoreas gemensamma sambandskontor. Foto: AP/TT

Nordkorea bekräftar sprängning av sambandskontor

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea bekräftar nu att man har sprängt det gemensamma sambandkontoret på gränsen till Sydkorea och brutit all kommunikation med grannlandet, skriver AP.

Explosionen skedde i gränsstaden Kaesong och sydkoreanska medier rapporterar om en stor smäll och en rökpelare som synts över staden. 

Relationen mellan de två länderna har försämrats de senaste veckorna. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannlandet efter att nordkoreanska avhoppare skickat flygblad över gränsen med kritiska budskap om den nordkoreanska ledaren Kim Jung Un, inklusive anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter.

Nordkoreanska avhoppare har regelbundet skickat flygblad, mat, radioapparater och USB-minnen med sydkoreanska nyheter i ballonger över gränsen.

”En tragisk scen”

Förra veckan rapporterade nordkoreanska medier att Kim Jung Uns syster, Kim Yo Jong, sagt att ”inom kort” kommer ”en tragisk scen” att äga rum vid sambandskontoret.

Kontoret upprättades 2018 som en del av ett antal projekt i syfte att minska spänningarna mellan länderna. Kontoret har varit stängt sedan i januari på grund av coronapandemin, men tidigare arbetade ett dussintal tjänstemän från båda länder på kontoret. 

Tidigare idag uppgav den nordkoreanska militären att man studerar ”handlingsplaner” för att återta områden i den demilitariserade zonen länderna emellan. De båda länderna ingick 2018 ett avtal där man lovade att upphöra med ”fientliga handlingar” mot varandra.

Sydkoreas president, Moon Jae-in, har uppmanat ledningen i huvudstaden Pyongyang att hålla avtalet och återuppta dialogen länderna emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.