Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Deras säkerhet är vår säkerhet” – hör Danmarks statsminister om varför de ger Sverige och Finland säkerhetsförsäkringar i klippet. Foto: DR

Norge, Danmark och Island ger säkerhetsförsäkringar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norge, Danmark och Island skulle bistå Sverige och Finland vid en eventuell rysk attack, även innan länderna formellt blir Natomedlemmar, ett beslut som börjar gälla omgående, det meddelar ländernas statsministrar gemensamt. 

– Den här försäkringen är en tydlig signal från oss. Vi kommer att göra vad vi kan för att säkerställa en snabb process, så att Norge kan ratificera Sverige och Finland som Natomedlemmar väldigt snabbt, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande, rapporterar NRK

En Natoansökan kan ta flera månader att godkänna, därför har Danmark, Norge och Island tillsammans beslutat att ge en säkerhetsförsäkring till Sverige och Finland, till dess att länderna godkänns formellt.  

Sverige och Nato

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att det innebär att Danmark kommer att göra ”allt vi kan för att hjälpa de två länderna” om de skulle bli attackerade. 

“Finlands och Sveriges säkerhet berör oss alla. Om Finlands eller Sveriges säkerhet inom deras territorier hotas innan en fullständig anslutning till Alliansen, kommer vi att bistå dem med alla tillgängliga medel”, står det att läsa i det gemensamma uttalandet från Island, Norge och Danmark.  

“En historisk dag” 

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar detta för en historisk dag.

– Vi vill stärka vårt nordiska försvarssamarbete ytterligare. Våra militära styrkor samarbetar väl och har tränat tillsammans i många år. Vi uppskattar mycket de betydande bidrag som Finland och Sverige redan har gjort som partnerländer i Nato, säger Støre.

– Sverige och Finland har rätt att bli medlemmar i Nato, utan att bli utsatta från press utifrån, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet