Norrskensskimmer över flera delar av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Runt midnatt lyste ett norrsken upp himlen i flera delar av Sverige. Det gröna ljusskimret, som annars är vanligast i Norrland under vinterhalvåret, syntes bland annat över Stockholm, Sälen, Nyköping, Växjö och Skara.

På flera håll i Sörmland togs vackra bilder av det ovanliga skenet.

Norrsken över Lilla Kungsladugården strax väster om Nyköping. Foto: Pontus Stenberg
Även i Strängnäs syntes norrskenet tydligt. Foto: Melissa Ojeda Mayta

Över Stockholms himmel trängde sig ljusstrålarna också fram.

Norrskenet syntes över Akalla i Stockholm. Foto: Anna Kilander

Även i Västsverige syntes himlafenomenet.

Norrsken i Tidaholm. Foto: Patricia Axelsson
Norrsken över Skara. Foto: SVT
”Fick för första gången se norrsken, magiskt!”, skriver Camilla Padu, som i natt tog bilden i Bullaren i norra Bohuslän. Foto: Camilla Padu

Norrsken uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med de molekyler och atomer som finns i atmosfären. I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sedan återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att sända ut ett ljus, vilket sedan visar sig som ljusfenomen kring polerna – norrsken och sydsken.

För att se norrsken måste det vara mörkt och klart väder eftersom molnen ligger på en lägre höjd än norrskenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.