Nu granskas landets polismyndighet och säkerhetstjänst efter masskjutningen i Oslo. ”Jag har förtroende för att PST gör ett bra jobb utifrån de resurser och möjligheter de har”, säger Norges justiteminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Javad M. Parsa/NTB/TT

Efter dådet: Norska polisen ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Både den norska säkerhetspolisen PST och den vanliga polisens arbete under dådet i Oslo natten mot lördag ska utvärderas. Det bekräftar både polisen och Norges justitieminister Emilie Enger Mehl.

Gärningsmannen Zanir Matapour har varit på norska säkerhetspolisens radar sedan 2015 och så sent som för en månad sedan hade PST samtal med honom, utan några misstankar. 

– Med tanke på fallets allvar är det mycket viktigt att lärdomar och eventuella svagheter identifieras snabbt för att kunna genomföra åtgärder, säger polisdirektören Benedicte Bjørnland i ett pressmedelande från polisen.

Drar paralleller till Kongsberg

– Det är fortfarande väldigt färskt och vi vill ha svar på många frågor de kommande dagarna, säger justitieministern Enger Mehl till norska TV2. Hon menar att det finns många frågetecken kring gärningsmannen och motivbilden bakom dådet.

Blanda annat drar Emilie Enger Mehl paralleller till dådet i Kongsberg där gärningsmannen dömdes till psykisk tvångsvård. Det finns uppgifter om att Zanir Matapour haft flera psykiska diagnoser. År 1999 blev han dömd till fängelse för en knivattack på en nattklubb och i domen tog rätten hänsyn till hans ”uppenbara psykiska problem”, skriver NRK.

– Den psykiskavården måste nå ut till fler. Till exempel finns det nu en utvärdering av sektionen för användning av tvång inom psykiatrin – kanske finns det något som kan göras här, säger hon.

– Jag har förtroende för att PST gör ett bra jobb utifrån de resurser och möjligheter de har. Och då är det viktigt att titta på vilka instrument PST har, för det finns en strikt rättslig ram för vad de kan göra, vilket det också ska vara, säger hon.

Oklar motivbild

Det är fortfarande oklart om gärningsmannen tagit sig in på någon bar eller om han hållit sig på gatan när han sköt mot personer. Norska TV2 har uppgifter om att de som dog under dådet ska ha blivit skjutna vid baren Per på Hjørnet, utan en tydlig gayprofil, som ligger bredvid gaybaren London Pub.

Initialt var uppgifterna att attacken var riktad mot gaybaren, men med de nya uppgifterna uppstår flera frågetecken kring motivet. Gärningsmannens advokat menar att det är en av faktorerna som kan tyda på att våldsdådet inte nödvändigtvis har ett specifikt motiv.

– Det är viktigt att ingen drar slutsatser mot hatbrott eller terrorism innan fallet utreds, säger advokaten till TV2.

Advokaten menar att det är tydligt att det finns mycket som tyder på att attacken inte är motiverad av ”extrem islamistisk terror”.

– Jag lägger mindre vikt vid PST:s fördomar här, då de inte heller träffade särskilt exakt i sin våldsprognos. Att hypotesen måste utredas är dock självklart, säger han till TV2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två personer har dött och ett 20-tal skadats – Detta har hänt i Oslo. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.