I Norge får kommunerna själva förbjuda tiggeri på gatorna, något som väcker starka åsikter. Foto: TT

Norska kommuner har förbud mot tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

I norska kommunen Lillesand har man beslutat om att införa ett tiggeriförbud och i Arendal ligger en sådan lag nära i tid. – Vi upplever det som ett oönskat inslag i stadsbilden, säger Anders Kylland, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tiggare är en vanlig syn på gatorna i stora delar av Europa, något som fått politiker att agera. I Danmark låter man polisen köra bort och bötfälla tiggare och i Grekland kan den som tigger få 30.000 kronor i böter – en omöjlig summa för den som inte har några pengar.

På Irland får man inte tigga i närheten av en bankomat och i Ungern är det till och med olagligt att vara hemlös, även om man inte tigger. I den österrikiska staden Graz lär man romer att odla vitlök i stället för att tigga.

Kommunen får bestämma

I Norge har man nu beslutat att kommunerna själva får bestämma hur man hanterar situationen med tiggeri på gatorna. Anders Kylland som är vice ordförande i kommunstyrelsen i semesterorten Arendal har gjort tiggeri till sin hjärtefråga och enligt honom ligger ett förbud nära i tid.

– Vi fick otroligt många tiggare här i centrum, på en liten yta. Vi uppfattar det som ett oönskat inslag i stadsbilden, säger han när SVT besöker Arendal.

Han får medhåll från flera personer som SVT pratat med i staden.

– Det är bra och på tiden, det blir för mycket, säger Hans-Mange Tysseland som är krabbhandlare.

– Det är bra att hjälpa, men det här går inte, säger Kåre Jonsen som är pensionär.

Hittar inga tiggare

När SVT:s reporter går runt i Arendal, som har runt 50.000 invånare, hittar man inte en enda tiggare. Och enligt polisen är det inget stort bekymmer.

– För polisen är det inte ett problem. Det kan bli ett problem om det hade varit stora organiserade tiggargäng, men det har det inte varit, säger Torstein Pihlman som är stationsbefäl i Arendal.

”Sänder fel signal”

I den närliggande kommunen Lillesand har man redan infört ett förbud.

– Jag tycker det är väldigt negativt, vi har råd och det sänder fel signal till andra människor, säger Rolf Vennheim som är pensionär och bosatt i Lillesand.

Även oppositionen i Arendal är djupt kritiska till ett förbud.

– Vad är det för människosyn att vi säger okej till de som kommer hit och spenderar pengar på sommaren men säger nej till de som inte har några pengar, säger Pål Pedersen från oppositionspartiet Venstre i Arendal.

I Sverige försökte lokalpolitiker i Sala för tre år sedan förbjuda tiggeri, men beslutet väckte starka reaktioner och stoppades av länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet