Enligt Novus undersökning har 93 procent av svenskarna minskat på antalet fysiska möten med människor sedan coronakrisen bröt ut. Foto: Adam Ihse / TT

Novus: Så har corona ändrat svenskarnas beteende

Uppdaterad
Publicerad

Oro för coronasmitta har förändrat människors sätt att umgås. Det absoluta flertalet har minskat antalet fysiska möten med andra personer, men det finns både regionala och åldersmässiga skillnader, visar en opinionsmätning från Novus.

”Om du jämför med innan coronakrisen, skulle du säga att du i dag har ökat eller minskat antalet fysiska möten med andra människor?”

Den frågan har Novus ställt till 1456 svenskar under torsdagen och fredagen. Och svaren ger vid handen att en massiv majoritet har ändat sitt beteende, och det ordentligt. 93 procent av de intervjuade säger att de minskat på sina sociala kontakter, flertalet har gjort det i mycket stor utsträckning.

Coronapandemin

Och trots rapporterna om trängsel på huvudstadens uteserveringar är det stockholmarna som varit flitigast med social distansering:

– Enligt intervjusvaren är stockholmarna klart bättre än sitt rykte och har dragit ner rejält på antalet fysiska möten med andra människor. Betydligt mer än vad man gjort i resten av landet, men det beror ju på att råden hittills varit riktade direkt till stockholmare också, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Bekräftar regeln

Enligt undersökningen har de äldre åldersgrupperna varit bäst på att lyssna till Folkhälsomyndighetens råd. 84 procent i åldersgruppen 50-79 år säger sig ha minskat mycket på antalet fysiska möten. Motsvarande andel i åldersgruppen 18-29 år är 56 procent. Skillnaden är fullt begriplig med tanke på vad som sagts om riskgrupper.

Undersökningen visar också att boende i Norrland samt ”Småland och öarna” (Gotland och Öland, red:s anmärkning) hittills varit mindre benägna att ändra sitt beteende på grund av risken för smitta, möjligen därför att spridningen ännu så länge varit mindre i dessa regioner

Undersökningen visar även att 2 procent säger sig träffa mer människor sedan coronakrisen bröt ut.

– Det gör förhoppningsvis inte så mycket med tanke på att den den stora massan gör vad de kan för att inte förvärra situationen. Det är en hoppfull bild som som gör att man förstår att man inte är ensam om att sköta sig och ta det här på allvar.

Foto: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet