Nu gäller det att smörja in sig i sommarvärmen. Foto: TT

SMHI utfärdar klass 1-varning för värmen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer högsommarvärmen. I stora delar av landet blir det upp emot 30 grader och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer i sydöstra Sverige.

I veckan kommer värmen till stora delar av Sverige och meteorologerna varnar nu för solens strålar, som är lika starka som vid medelhavet just nu.

– UV-index är väldigt högt så man måste skydda sig, jag som har känslig hy kan knappt vara ute alls och om man tål solen bra kan man ändå bli bränd på 30 minuter, säger Åsa Rasmussen som är meteorolog på SVT.

Svalare på måndag

Det fina vädret kommer från sydväst och väntas stanna till på fredag i norra Sverige och till och med över helgen i södra delarna.

– I helgen kan det bli mer åska och lite skurar men fortfarande ganska varmt i södra Sverige. Sedan på måndag så blir det svalare igen i hela landet, men ändå runt 20 grader på många håll, säger Åsa Rasmussen.

Vad betyder den här lilla värmeböljan för resten av sommaren?

– Inte så mycket. Men sjöarna blir varmare och man kanske får lite mer sommarkänsla, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.