I helgen kan det bli både regn och solsken. Foto: TT (Arkiv)

Nu försvinner värmen – då kommer den tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har vi haft sol och värme i större delen av landet, men i dag har det blivit betydligt kyligare i västra Sverige. SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist reder ut helgens väder.

Torsdagen var årets hittills varmaste dag. Från Skåne upp till Västerbotten har vi haft sol och temperaturer över 20 grader nästan överallt. I Göteborg var det hela 28,8 grader. Men i dag har den siffran sjunkit med 10 grader, och i västra och centrala Sverige är det stor risk för regn.

Temperaturerna ser ut att ligga runt 16 grader, en stor minskning från torsdagen. I delar av Jämtland kan det bli nedemot 5-6 grader under dagen. Vi har pratat med SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist, som förklarar var värmen tagit vägen, och när den kommer tillbaka.

– Det har dragit in betydligt svalare luft från väst och det kommer nog vara kyligare även under lördagen. Men i öster håller värmen i sig även under helgen, tack vare ett högtryck från Finland. Man kan säga att det kommer bli lite brottningsmatch mellan fronten och högtrycket däremellan, och då lär vi se både regn och åska.

Olika varningar i landet

SMHI har gått ut med en klass 3-varning för fyra stora vattendrag i Jämtland och Dalarna. I Skåne varnar man för att risken för bränder i skog och mark är stor.

Ingen fara i nuläget

Ska man vara orolig för ovädret även i övriga Sverige? 

– Än så länge har de inte gått ut med någon varning, men det kan kanske komma. I så fall skulle det vara för skyfallsliknande regn eller åska. 

Kommer värmen tillbaka? 

– Högtrycket ser ut att vinna ”brottningsmatchen” så det bör den göra. Söndag och även måndag ser väldigt bra ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.