Varningar som gäller sedan torsdag eftermiddag; Klass3-röd (extremt höga flöden), Klass2-orange (mycket höga flöden), Klass1 gul (höga flöden). Foto: SMHI/kartaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klass 3-varning utfärdad – kraftigt regn väntas

Uppdaterad
Publicerad

SMHI gick på torsdagseftermiddagen ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden i norra Dalarna och Dalafjällen samt i sydvästra Jämtlands län. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.

Varningen gäller norra Dalarna och Dalafjällen. Klass 3-varning har även utfärdats i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Flödena i området ligger sedan tidigare på klass 2-nivå men väntas i samband med kraftig nederbörd under fredagen nå upp till klass 3-nivå under lördagen.

Enligt SMHI kan det komma runt 30 millimeter regn under fredag och lördag i området.

”Inträffar i snitt vart femtionde år”

– Det är ovanligt höga flöden i år. En klass 3-varning innebär flöden som inträffar i snitt vart femtionde år, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

– Vi har haft mycket snö som smält väldigt fort redan från slutet av april, och med de jättevarma temperaturer som råder nu smälter det ännu fortare.

– Nu förväntas även kraftiga regn- och åskskurar ovanpå snösmältningen, och därför går man ut med en klass 3-varning. Åskovädret drar in i natt över Jämtlands västra delar och ned mot Dalarna, säger Åsa Rasmussen.

Fakta: Klass 3-varning

Visa

Definition av Varning klass 3 extremt höga flöden: Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet