Eva Kvist, ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund, kommenterar det hårt kritiserade årsmötet.

Ordföranden i STR-T: ”Vi är utsatta för en smutskastningskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Tornedalingars Riksförbunds styrelse ska före midsommar ha ett digitalt möte med alla lokalordföranden och bland annat diskutera uppropet om att årsmötet ska göras om.

– Vi behöver en snabbare dialog med våra lokalföreningar, säger ordföranden Eva Kvist.

Som SVT Norrbotten tidigare berättat har STR-T:s  Övertorneåförening skickat ut ett upprop om att det hårt kritiserade årsmötet ska göras om.

Men den nya styrelsen håller inte alls med, utan anser att det handlar om en kampanj med falska anklagelser som skadar förbundet och medlemmarna.

”En smutskastningskampanj”

– Men om 25 procent av våra medlemmar vill ha ett nytt årsmöte så blir det så, enligt stadgarna, men jag tror inte att det behöver bli så. Ett nytt årsmöte skulle dessutom försvåra och sinka styrelsens arbete, säger den nye ordföranden Eva Kvist.

Hon menar att bytet av styrelseledamöter kan förklaras med starka medlemsreaktioner på interna arbetsmiljöproblem som kränkande särbehandling.

– Vi anser att vi är utsatta för en smutskastningskampanj av nyckelpersoner från den gamla styrelsen. De har trampat i klaveret och misslyckats i sin arbetsgivarroll. Vi behöver nu en snabbare dialog med våra föreningar. Före midsommar ska vi ha ett digitalt möte med alla lokalordföranden och bland annat diskutera vad som ligger bakom uppropet om ett nytt årsmöte, säger Eva Kvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.