EU vill att regeringar ska väga in var 5G-leverantörer har sitt huvudkontor när man beslutar om vilka som ska få bygga ut nya nätverk Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/TT

Ny EU-plan för 5G ska stoppa ”högriskleverantörer”

Publicerad

EU vill med en ny strategi hindra framtida säkerhetsbrister i unionens 5G-nät. Planen innehåller inga konkreta åtgärder, men beskrivs som en verktygslåda för hur länder ska kunna porta högriskleverantörer. Även om varken Huawei eller Kina omnämns är det tydligt mot vilka planen riktas enligt tidningen Politico.

I strategin rekommenderas EU-ländernas regeringar att väga in var leverantörer har sitt huvudkontor, vilka lagar som företagen behöver följa i det landet och om företaget kan neka information begärd av ett annat land genom demokratiska medel.

Åtgärderna är inte ett förbud mot några aktörer eller länder i sig, men kan ses som en guide för hur man förbjuder högriskleverantörer eller inför lämpliga restriktioner på nationell nivå.

Planen som presenterades under onsdagen kom bara en dag efter att Storbritannien (som till helgen lämnar EU) beslutat att inte utesluta Huawei från byggandet av landets 5G-nät.

”Ingen diskriminering”

EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton anser att förslaget inte innebär någon diskriminering mot enskilda aktörer och nämner varken Kina eller kinesiska 5G-leverantörer vid namn, men tror att vissa aktörer kommer ha lättare att följa EU:s regelverk än andra.

Enligt tidningen Politico innebär det här att Huawei inte kommer att bli förbjudna, men bli begränsade i vilken form av teknik som de kan sälja till EU-länder – troligen att de likt i Storbritannien blir begränsade till teknik som inte riskerar länders säkerhet.

– För första gången i historien anser medlemsländerna att det vore lämpligt att koordinera hur man ser på säkerheten av infrastruktur, säger Breton.

I ett pressmeddelande skriver Huawei att de välkomnar beslutet. Även branschorganisationen för europeiska telekombolag ETNO ser positivt på verktygslådan och menar att för hårda sanktioner kan få negativa konsekvenser på investeringar i 5G-teknik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer