• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Ny forskning: Gatuhundar kan ha spridit det nya coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att det kan vara gatuhundar som först infekterade människor med sars-cov-2 och inte myrkottar som man förut trodde. Spela klippet ovan för att se hur det kan ha gått till.

Analys av sars-cov-2 visar att det inte kan vara myrkotten som har spridit det nya coronaviruset till människor, som man förut har trott.

Forskare har räknat på virusets mutationshastighet och funnit att den närmaste släktingen till sars-cov-2 och myrkottens coronavirus sammanstrålar 1882, vilket är alldeles för avlägset för att myrkotten skulle ha kunnat smitta människor idag.

Coronapandemin

Gatuhundar misstänks

Nu riktas misstanken mot gatuhundar som har ätit fladdermöss. Det visar molekylärbiologen Xuhua Xia vid university of Ottawa, Kanada, i en ny studie som presenteras i tidskriften Molecular Biology and Evolution.

– Det här är en fantastiskt spännande studie, Xuhua Xia beskriver logiskt hur hundarnas tarmar kan ha varit som ett träningsläger för viruset, säger Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Hundars tarmar

Viruset sars-cov-2 kan själv ge ledtrådar till vilket djur som det har utvecklats i. Xuhua Xia har jämfört virusets uppbyggnad med hundars immunsystem och hittat tecken på att viruset mycket väl kan ha trivts i hundarnas tarmar.

Hundarna behöver inte ha blivit speciellt sjuka. Viruset har haft god tid på sig att mutera i tarmarna och utvecklas till ett för människor farligt virus.

 Så får hundarna i sig viruset

 I vissa delar av Kina äter man fladdermöss. Ett tänkbart scenario är därför att gatuhundar har ätit råa rester från människornas fladdermus-måltider. På så vis hamnar viruset i hundarnas tarmsystem.

– Hundar har en vana att slicka sig själv i baken, eller lukta andra i baken. De får då i sig viruset i andningsvägarna. Sen kanske de slickar hundar som är husdjur, som sen i sin tur slickar människor i ansiktet, säger Björn Olsen.

Viruset vandrar från hundarnas tarmar för att sen ta sig in i människors luftvägar och gör oss sjuka.

Björn Olsen anser nu att nästa steg är att ta avföringsprov från gatuhundar i Wuhan för att kunna bevisa att hundarna verkligen är bärare av viruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet